AjánlóLegfrissebb cikkek a blogban

2019. január 25.Bemutatkozik a Blogmagazin

2008-ban indítottam útjára a „Legyen miénk a Balaton!” exkluzív online élménymagazint, ami hamar népszerű lett, és megalapozta a Mesés Balaton-felvidék regénysorozat megszületését. Amikor 2011-ben búcsút intettem a magazin főszerkesztésének, álmomban sem gondoltam, hogy egyszer majd újra belevágok egy hasonlóan izgalmas kalandba. A most színre lépő „Színek, fények, élmények – Balaton-felvidék” élménymagazin szeretné Olvasóit még közelebb hozni a ...

tovább olvasom

2019. augusztus 12.Szabó Emese Hajnalka - Lovakkal és kutyákkal együtt

Van olyan az életünkben, amikor elakadunk, valami miatt újra és újra ugyanaz történik velünk. A díszlet változik, de a történet nem. Bárki megélhet ilyet, akár többször is élete során. Ez törvényszerű, de az már nem, hogy ne lehessen változtatni rajta. Sok módszer létezik, hasznosak, haszontalanok, rövid vagy hosszú ideig tartók, amivel segíteni tudunk magunkon. Ezek egyike a ló/kutya asszisztált tréning és coaching.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. július 12.Kűvölgy Tanya Dörgicse

A dörgicsei Kűvölgy Tanya mellett haladunk el, hiszen sietünk a Pusztatemplom irányába. A misztikus irodalmi barangolásnak ezen a szakaszán mindig mosolyogva figyelem útitársaim arcát, ahogy becézgetik, simogatják, friss zölddel etetik a kerítéshez rohanó kecskebandát, akiken látszik, hogy jól vannak tartva. Hat hektáros zöldterület áll a rendelkezésükre, ahol virgoncan futkározhatnak és szabadon legelészhetnek.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. június 30.Fukszia Udvar – Mediterrán életérzés Füreden

Trappolok a zajos füredi utcán, majd benyitok a kicsi fakapun, és átlépek egy másik világba, ahol mindig barátságosan várják a betérő vendéget. A fűben óriás terrakotta amforák és kaspók szépséges látványán ábrándozom. Az illatos növényekkel beültetett, harsány színű cserepekkel megpakolt lépcsőn lépkedve energikusabbá válok. Letelepszem a vendégmarasztaló, mediterrán terasz kényelmes hintaszékébe, majd lehajtom a felém kínált, isteni egykortyos presszót. Messziről édes latin dallamok kúsznak a fülembe. Hallom a tenger moraját, érzem a bódító, lágy szellő simogatását a karomon. Vidám, élénk színeket keverek palettámon, majd festeni kezdem a jelentéktelen, szürke fadobozt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. május 25.Mencshely - Ments el!

Mencshely idén ünnepli fennállásának 750éves évfordulóját, amelynek alkalmából 2019. június 2-án vasárnap felszentelik a Halom-hegyen álló, legendás Kossuth Kilátót. 1853-ig „Mencsel”-nek hívták a háromtornyú falut, ami már csak azért is érdekes, mert a régi iratok szerint az 1848-49-es szabadságharc leverése után a mencshelyi evangélikus paplakban rejtegették Kossuth gyermekeit, akiknek nyugatra menekítésén fáradoztak. Ezen kívül a csemfai és bádi szőlőhegyen több bujdosó évekig tartózkodott, többek között a bádi hegyen az Ódor-féle borospincében egy neves soproni gimnáziumi tanár is. Csoda-e, hogy a Bád-hegyen álló kertemből rálátok a Halom-hegyi Kossuth Kilátóra, és „Misztikus ősz a Balaton-felvidéken” regényemben megihletett a híres hegy, ahol rengeteget barangolok? Ezzel az írásommal köszöntöm szeretettel a 750. születésnapját ünneplő Mencshelyet.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. május 25.Mencshelyi Placc Piac

Napsütéses szombat délelőtt Mencshelyen. Szépen elrendezett, minőségi portékák az asztalokon. Ínycsiklandó hagymás, szalonnás illat szállingózik a levegőben. A bográcsban már készül a pásztortarhonya házikolbásszal a régi recept szerint. A baráti társaságból verbuválódott árusok jókedvűen fogadnak mindenkit. Nem tapossák le a lábadat, jut rád idő és figyelem, ami manapság a legnagyobb kincsek közé tartozik. A békesség elterül benned, miközben majszolod a pogácsát, és kóstolgatod az óbudavári sajtokat, amihez kortyolgatod a Halom-hegyi olaszrizlinget. A családias hangulatú Mencshelyi Placc Piacon úgy érzed magad, mintha a nyugalom szigetére csöppentél volna.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. április 9.Varázslatos Fukszia Udvar

Hívogató hely, ahová jó betérni, mert körbelengi a békebeli idill. Jólesik a kerti padon elidőzni, és átadni magunkat a mediterrán életérzésnek, míg gyönyörködünk a harsány színekben pompázó spanyol cserepek és olasz terrakotta kaspók szépségében. Az ajtón belépve mesebeli boltocskába vezet utunk, ahol a régi tárgyak új jelmezbe öltöznek, hogy átmenekítsék a múlt értékeit mindennapjainkba. Vörös kőből faragott vaskos oszlopok tartják az öreg boltíves falakat, a meghitt helyiség minden hétvégén kreatív alkotókuckóvá válik. Hallgatom Fuksz Zsanettet, és azon kapom magam, hogy kisimulnak lelkem ráncai.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. április 9.Kotyogós Kávéterasz Tihany – Benyomások

Egy kora tavaszi napon a romantikus Belső-tó partján sétáltam, és gyönyörködtem a zsendülő természetben. Vadkacsák landoltak a vízen, az Apátság tornyain megtört a lebukó, vöröslő nap fénye. A madárcsicsergés jókedvre derített. A szemem elé táruló látvány Tihany ismeretlen arcát tárta elém, amelynek hangulatával nem bírtam betelni. Megéheztem a talpalástól, és jólesett volna egy erős kávé, finom harapnivaló és egy kis frissítő. A „Ház a tónál” című film jutott eszembe, amikor megpillantottam a modern épületet, csak a postaláda hiányzott az idilli díszletből. Bizalmat szavaztam a Kotyogósnak, ahol még sohasem jártam, de valami azt súgta, hogy ide be kell kukkantanom.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 28.Dörgicsei Levendárium – Minden, ami levendula!

Dr. Demján Ildikó álmodta meg a dörgicsei Szent Péter Ikertemplom mellett a régió mesebeli levendulását. A különleges rezgésű hely atmoszférája békésen körül lengi a Dörgicsei Levendula Majort, ahol hat hektáron termesztik a lila csodát, az ősidők óta ismert gyógynövényt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 18.Vidéki Ház Tagyon – Igazi vidéki életérzés

A tömör fakapu kinyílt, és boldogan rohant elém Marcipán, a tündéri szálkásszőrű tacskó, majd befelé terelgetett. Elnyújtóztam a karosszékben, a kora tavaszi napsütés vidám fényei kíváncsian bekukucskáltak az ablakon. Kortyolgattam a finom kávét, és hallgattam Stark Andreát, aki mindig csupa mosoly és kedvesség, tele van ötletekkel és energiával, és úgy főz, hogy megnyalod utána mind a tíz ujjadat.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 15.Tavaszi újjászületés

A mediterrán Hotel Silverine Lake Resort sokak kedvence minden évszakban. A vízpart közelsége, a vitorláskikötő, a nyüzsgő parti élet, az óváros hangulata mind fontos sikertényező, amit megkoronáz a vendégekre irányuló figyelem, a wellness paradicsom, a kényelmes szobákból látható balatoni panoráma és a remek konyha. Rádóczy Andrea a hotel tulajdonosa jövőbeli terveikről mesélt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 5.Műteremlátogatás Szlávics Alexa képzőművésznél

"A szoba tetőgerendája és a szálkás padló olyan hangulatot ébresztett bennem, minta léghajón repülnék. Átléptem a küszöböt, és beléptem egy másik dimenzióba, ahol minden lehetséges. Misztikus fények villantak a különleges olajfestményeken. Az alkotások a földi élet értelmét, a testbe zárt lélek szabadságvágyát, a megvilágosodás útját, és az emberi létezés titkait ábrázolták és feszegették...."

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 5.Ló asszisztált tréningen jártam

Balaton-felvidéki könyveimben sokat írok a lovakról. Ez a hihetetlen érzékeny állat, nagy hatással van rám. Elég csak a szemébe nézni, lehull a lepel, és meglátjuk igazi arcunkat. Ott állunk a hatalmas, csupa szív állat előtt, aki megtanít bennünket újra kapcsolódni önmagunkkal, és elfogadni azt, akik vagyunk. Szabó Emese Hajnalka különleges coachinggal foglalkozik, módszere az állatasszisztált tréning felkeltette az érdeklődésemet. A találkozás során átélt mesés élményem regénybe illő.. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 4.OXI Szilárd Parfüm Neked - Ajánló

A Balaton-felvidék leghíresebb piacán álldogálok, és egyedi kézműves termékeket nézegetek. A nyüzsgő hangulat zsivajában szolid, ám varázslatos illatok lengnek körülöttem, ahogy szépen sorban kinyitom a krémparfümös tégelyeket. Lehunyt szemmel lassan lélegzem, és hagyom, hogy az ezerillatú természet átjárjon zsongító energiájával. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 1.Beszélgetés Keller Borkával

Csupa mosoly és tenni akarás. Imádja a Balatont, és nap, mint nap lelkesen dolgozik azon, hogy legyen tél vagy nyár, mindenki értesüljön az értékes programokról, színes rendezvényekről, különleges kulturális csemegékről. Balatonudvariban jártam, és Keller Borbálával beszélgettem. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 15.A Nagyvázsonyi Pálos rom titkai

Aki már járt Nagyvázsonyban a Szent Mihály Pálos Kolostorromnál, és átadta magát az időtlenségnek, tudja, hogy milyen különös ez a hely. Jólesik itt elidőzni, csöndesen elüldögélni, körbesétálni a kolostorromot, faggatni a köveket, hogy meséljenek a régi időkről. Sok mindent megtudhatunk a nagy tudással rendelkező pálos szerzetesekről, a kódexek készítésének nehéz, ám csodálatos tudományáról, a spiritualitás fontosságáról. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Sajtkóstoló a Royesfarmon

A rejtélyes, szépséges Nivegy-völgy szívében található Szentantalfa. Itt él egy lelkes fiatalember, aki valóra váltotta gyerekkori álmait. Dobossy Károlynak, becenevén Royesnek igazi farmja van, amit imád. Jól tartja a teheneit, és tejükből finomabbnál finomabb, különböző ízesítésű és érlelésű sajtokat készít. Sajtimádók figyelmébe ajánlom a Royesfarm ínycsiklandó termékeit, és nemcsak borkóstolókhoz...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Ébredező Zádor-vár

Mindig is vonzott a pécselyi Zádor-vár misztikája. Rengetegszer megjártam a fenséges magaslatra vezető hegyi utat, legyen negyvenfokos hőség, vadul tomboló szél vagy romantikus hóesés. Van valami ezen a helyen, amit egykor régen a nemesi származású Vezsenyi László is megérezhetett, mert mindenáron itt akarta felépíteni várát, ami az elmúlt századokban elfeledett romként aludta csipkerózsika álmát. Sági Gábor a Történelmi Emlékekért Alapítvány lelkes vezetője elkötelezett munkatársaival beleszeretett a Zádor-várba, és elhatározták, hogy felébresztik álmából a misztikus várat. A munkálatok közben értékes közösség épült....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 15.Zádor-vári programok

Ebben az évben már programokat is szerveztek a Zádor-várhoz. Kérlek mesélj a rendezvényekről!

Már a tavalyi évben is bontogatta szárnyait a programok szervezése. A fergetegesen sikeres és máig tartó „egyik dombról a másik dombra” programunk mellett, az éppen adódó várbeli munkákkal kapcsolatos programok: „Nagy kőpakolás napja”, „Tesz-vesz nap” voltak a jellemzőek. Emellett 2018-ban első alkalommal rendeztük meg a „Zádor-vár napja” - nem a munkáról szóló - rendezvényt. A programok terén is szeretnék kicsit elszakadni a várakhoz kapcsolódó szinte általános sztereotípiától, ami a vár egyenlő hagyományőrzők korabeli ruhában tartanak bajvívást jelent általában.....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Dolce Vita a Cselling Udvarházban

„Szürcsölgettem a virágos, francia porcelán csészében gőzölgő zöldteát, és csodáltam Morenot, ahogy mediterrán lelkesedéssel magyarázta az olasz tésztakészítés csínját-bínját, majd heves gesztussal betolta a minden földi jóval megpakolt pizzát a kemencébe.....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 27.Télen is villa szent jakab

Évek óta Vászolyon élsz. Mit szeretsz a téli Balaton-felvidékben?
Szeretem a csendet, a nagy, nyári nyüzsgés után, a tél tompa pasztellszíneit, a Balaton szürkés- kékjét, a jég zajlásának hangját, ahogy a nádas mellett összefújja az erős, jeges szél. Szeretem a dombok és az erdők beláthatóságát, a tisztán kivehető domborzatokat, a vászolyi tavon megjelenő kacsapárokat, azt, ahogy halkan körülvesz ez a fantasztikusan sokszínű természet. Szeretem a befelé figyelést, az ebből eredő rácsodálkozást, miközben forró teát kortyolgatok.
Mit kínál a Villa Szent Jakab a téli kikapcsolódást keresőknek? Miért érdemes a Villát és Vászolyt választani? ....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 29.Téli hangulat a Tánczos pincében

A Tagyon-hegyen töltitek ezt a telet is?
Ez az otthonunk, így egy pillanatig sem volt kérdés, hogy itt töltjük-e a telet. A gyermekeink itt járnak óvodába, és szeretik a hegyi életet. Rengeteg feladatunk és tervünk köt bennünket ide. Növesztgetjük a gyökereinket az újonnan telepített szőlőinkkel együtt.
Szeretitek a balatoni telet? Hogyan múlatjátok ilyenkor az időt?....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 30.Pécselyi látogatás

Amikor elhagyod Vászolyt, és elindulsz Pécsely irányába, káprázatos szépségű panoráma tárul eléd. A havas dombokon megbújó présházak mesebeli hangulata jókedvre derít. Az egymásba kapaszkodó szőlőhegyek gyöngéden körbeölelik a Pécselyi-medencét, mint féltve őrzött kincset. A messziségben felvillan a Tihanyi Apátság sziluettje és a megzabolázott, jégbezárt Balaton. Ez az a magaslati pont, ahol meg kell állni, és lebegni kicsit az időtlenség szárnyán. Hópelyhek szállingóznak az orrod előtt, és végtelenül szabadnak érzed magad. Puha hótakaró borítja Pécselyt, a megvadult szél belekap a hajadba, de te ...

Tovább a Teljes cikkhez