AjánlóLegfrissebb cikkek a blogban

2019. január 25.Bemutatkozik a Blogmagazin

2008-ban indítottam útjára a „Legyen miénk a Balaton!” exkluzív online élménymagazint, ami hamar népszerű lett, és megalapozta a Mesés Balaton-felvidék regénysorozat megszületését. Amikor 2011-ben búcsút intettem a magazin főszerkesztésének, álmomban sem gondoltam, hogy egyszer majd újra belevágok egy hasonlóan izgalmas kalandba. A most színre lépő „Színek, fények, élmények – Balaton-felvidék” élménymagazin szeretné Olvasóit még közelebb hozni a ...

tovább olvasom

2020. október 2.Sárkány ünnep a Szent György-hegyen

Ki ne vágyna egy aranyfényű őszi hétvégén nekivágni a pazar színekben pompázó Szent György-hegynek, hogy a legendás Sárkány nyomába eredjen és felfedezze a hegy szépséges látnivalóit. Szentes Kata túravezető mesés hangulatot varázsol körénk, miközben elvezet a csodás bazaltorgonákig.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 11.Mesés ünnepi helyszínek Badacsonyban

A misztikus őszi Badacsony pazar színeivel és a Balaton örökké változó izgalmas kékjével csodálatos díszletet teremt az ünnepléshez. Az aranyló napsugár megcsillan a badacsonyi szürkebaráton, amivel koccintunk a Badacsony lábánál elhelyezkedő, árnyas fákkal körülvett Hotel Halászkert feldíszített kertjében, ahol éppen zajlik a szertartás...

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 11.Edd magad egészségesre!

Edd magad egészségesre és erősítsd meg az immunrendszeredet! „A halál a belekben lakozik” – mondta Hippokratész az ókorban. Na de miért is?

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 11.Vászolyi termelői piac

A misztikus őszi Badacsony pazar színeivel és a Balaton örökké változó izgalmas kékjével csodálatos díszletet teremt az ünnepléshez. Az aranyló napsugár megcsillan a badacsonyi szürkebaráton, amivel koccintunk a Badacsony lábánál elhelyezkedő, árnyas fákkal körülvett Hotel Halászkert feldíszített kertjében, ahol éppen zajlik a szertartás...

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 2.Borház Pizzaház- Balatonfüred

Szeretek ücsörögni a Borház Pizzaház teraszán, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balaton örökké változó színkavalkádjára és a Tagore sétány nyüzsgő forgatagára. Imádom az itt készített velős pirítóst, és még mindig nem kóstoltam végig az összes pizzát, amit kínálnak, mert olyan bőséges a választék. Ha túlságosan elfoglalt vagyok, akkor elég leadnom a rendelést, és futár szállítja házhoz a megrendelt friss ebédet. És vannak olyan ráérős nyári esték, amikor a terasz kivetítőjén régi filmeket vetítenek. Az idő lelassul. A háttérben vijjogó sirályt hallgatom, míg kortyolgatom a hűvös borocskát és pizzát falatozom. Tökéletes kikapcsolódás a füredi Kisfaludy utcában, ahol már húsz éve várja kedves vendégeit a Borház Pizzaház. Gaál Judit étteremvezető válaszolt kíváncsi kérdéseimre.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 2.Balatonfüred - Taverna Étterem

Balatonfüreden a Kisfaludy utcában található a Taverna Étterem, mely a helybéliek és nyaralók kedvelt helye. A családias, jó hangulat és a szívélyes kiszolgálás mellett mindenki megtalálhatja kedvenc fogásait az Ízek Birodalmában, ahol modern ízek, hagyományos magyaros ételek, bőséges reggelik és finom desszertek között válogathatunk. A Taverna Étterem egész évben várja vendégeit népszerű napi menüjével és házhoz szállítással is. Gaál Juditot kérdeztem a jelenlegi időszak kínálatáról.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. szeptember 1.Balatonfüred - Balaton Étterem

Füred reformkori városrésze múltidéző, andalító sétákra csábít a csöndesebb őszi hónapokban, míg a vérpezsdítő nyári vakáció ideje alatt sokkal izgatóbbak a tópartján lévő éttermek, melyek ínycsiklandó kulináris élményeket kínálnak. A Kisfaludy utcában három étterem is gondoskodik arról, hogy kielégítsük a magyaros ízek és hagyományos ételek iránti szenvedélyünket, melyet pazarul felfokoznak a jobbnál jobb balatonfüredi borok. Kezdjük a sort a legendás Balaton Étteremmel, melynek helyén már az ezernyolcszázas évek végén is tóparti vendéglő állt, mely híres művészek és a fővárosból ide áramló nyaralók kedvelt helye volt. Ez ma sincsen másképpen, hiszen a korszerűsített, felújított Balaton Étterem hatalmas terasza a csodaszép, virágos Tagore sétányra néz, ahonnan étkezés közben csodálhatjuk a Balaton megunhatatlan színeit. Gaál Judittal az étterem vezetőjével beszélgettem, miközben a ház sztár desszertjét: a mandulás palacsintát csokoládé öntettel nassolgattam.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 29.Hotel Halászkert – Badacsony

A badacsonyi Halászkert már hatvan évvel ezelőtt is népszerű étteremként üzemelt. Abban az időben fülbemászó cigányzene, omlós marhapörkölt, híres magyar gulyás és csípős balatoni halászlé vonzotta a magyar és keletnémet turistákat. A békebeli időket követte a nagy változás, és a nádfedeles épület gazda nélkül maradt, majd pusztulásra ítéltetett. Szerencsére elérkezett a fordulat, és Dr. Kovács Zsuzsanna és családja megmentették az omladozó házat, így mégis fennmaradt a híres badacsonyi Halászkert Étterem, mely 2014-ben nyitotta meg újra kapuit. A fejlesztések itt nem álltak le, mert felépült egy negyvenöt szobás, családbarát hotel is, így biztosítva kényelmes pihenést az idelátogató vendégeknek. Dr. Kovács Zsuzsannával beszélgettem a nyári tervekről.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 29.Szépkilátó Borozó Badacsony

Ahogy a Szépkilátó Borozó napsütötte teraszán ücsörögtem, mintha a vízen lebegtem volna, csak a szőlőskertek zöld üstökét simogatta tekintetem. Az átlátszó harmatcseppek apró gyöngyként tapadtak a szőlőlevelekre. Míg fürkésztem a Balatonra vetülő rózsás fénycsóvákat, felvillanni láttam Szent Mártont, aki a borok védőszentje. Felfedeztem, hogy amerre járt, ott zöldebbek lettek a szőlőlevelek, kibomlottak a szőlővirágok és a madarak örömtelibben énekeltek. A legendás Hertelendy-Békássy kúria hófehér falai régi titkokat sugdostak fülembe egykori badacsonyi szerelmekről, szenvedélyes románcokról és felejthetetlen esküvőkről. Kisfaludy szerelmes sorai parázslón hullottak kézfejemre, amit csak a pincehideg badacsonyi szürkebarát enyhített kicsinykét. A szám sötétvörös lett a szőlőlekvártól, amit Kovács Zsuzsa, a Szépkilátó Borozó tulajdonosa készített az Izabella szőlőből. Mesésen éreztem magam, és itt beszélgettünk.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 26.Fuksz Zsanett kreatív világa

Vadregényes tél a Balaton-felvidéken regényemben a kétbalkezes Horváth Lizi belecsöppen egy kreatív műhelymunka kellős közepébe, amit Fuksz Zsanett tart Balatonfüreden egy mesebeli boltocskában, melynek neve Fukszia Udvar. Varázslatos dolgokat képes alkotni, aki már részt vett a kézműves foglalkozásokon, ahol könnyedén és jókedvűen tanulhatják meg az érdeklődők a különféle technikákat. Oktatójuk szenvedélyesen szeret szürke tárgyakból szépséges dísz-és használati tárgyakat alkotni. Fuksz Zsanettet kérdeztem a kezdetekről és céljairól.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 22.Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Az Éltető Balaton-felvidék Egyesület több mint tíz éve munkálkodik a régió vidék-és közösségfejlesztésén és komplex turisztikai projekteken. Tagjai civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozók. Sümegen működtetik központi irodájukat, ahol Harta Annamáriával az egyesület munkaszervezet vezetőjével beszélgettem az idei célokról és tervekről.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 22.Romantikus időutazás Barnagon

Ma sokan vágynak a régi idők élményeire, mert élhetetlennek tartják a lelketlen, elgépiesedett nagyvárosi civilizációt. A Balaton-felvidék biztonságos otthona az érzékeny lelkületű, valódi értékeket kereső, természetet szerető és hagyományokat tisztelő embereknek. Barnag romantikus bája és csöndes nyugalma vonzó életteret kínál azoknak, akik letelepednének vagy megpihennének itt. Horváth Zoltán polgármesterrel beszélgettem a sok értékes kincset rejtegető, szépséges egyutcás településről, melyről Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényemben írtam.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 21.Beszélgetés Váli Péterrel

Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényemből nem maradhatott ki Váli Péter mesés, kilenc hektáros badacsonyörsi birtoka, ahol a szereplők egy pazar Váli Hétvégén kibújnak a könyörtelenül rohanó idő szorításából. A vidéki természet bája a déli fekvésű, organikus művelésű szőlőkertben, a Váli borok misztikus világa, Váli Bogi kemencében sütött kenyerei, a kertből behozott reggelire kínált édes paradicsom és a kemencében sütött ínycsiklandó finomságok mennyei illata leveszi lábáról az ide látogatókat a Váli család szíves vendégül látásában. Egy pohár Váli Kéknyelű mellett beszélgettem Váli Péter borásszal.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 21.Látogatás a Veho Tanyán

Igazi lovasparadicsomra bukkanhatsz, ha ellátogatsz Gyulakeszire a Veho Tanyára, ahol családias hangulatban tanulhatsz lovagolni Timitől és Árontól. Nyugalom és béke lakozik a fás ligettel körbevett mesebeli birtokon, ahol kakaskukorékolás, barátságos kutyák, virgonc lónyerítés fogad. Ha csak gyönyörködni szeretnél a kiscsikókban, szeretnéd megsimogatni a bájos Áfonya csacsit vagy a kopasz nyakú tyúkok fura szépségén merengenél, arra is van mód. A szekérnek támasztva hátadat megpihenhetsz, míg szemedet legelteted a fenséges Csobáncon. Mesés élménnyel leszel gazdagabb, ha betérsz ide. Horváth Tímea lovasoktatóval beszélgettem.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 18.Misztikus handpan dallamok a Balaton-felvidéken

Szlávics Alexa képzőművész tervezte a népszerű Színek, fények, élmények Balaton-felvidék négy évszakos regénysorozat meseszép könyvborítóit. Láthattuk festményeit a balatoni szakrális helyekről és meditálhattunk egyedi fraktál mandaláin. Az elmúlt időszakban több balatoni kiállítótérben gyönyörködhettünk különleges világokat ábrázoló, nagyméretű olajfestményeiben. A sokoldalú képzőművész huszonöt éve él és alkot a Balaton-felvidéken. Bádi Virág szerkesztő beszélgetett vele kreatív projektjeiről.

Tovább a Teljes cikkhez

2020. június 9.Herend Hatszínvirág Harmónia Ház

Mindenkinek szüksége arra, hogy a nyugalom szigetén kikapcsolódjon a hétköznapi tevékenységekből és feltöltse energiaraktárait. Herenden a Hatszínvirág Harmónia Ház egy békés hely, ahol Kis-Dalmadi Mariann art coach, dietetikus és Palicska Zsuzsanna jógaoktató mindent elkövetnek, hogy pompásan érezd magad és gyakorlati útmutatást kapj kérdéseidre, akárcsak Dorka és Lizi a Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényben. Látogass el a regény helyszínére és éld át a Hatszínvirág élményeket magad is!

Tovább a Teljes cikkhez

2019. december 12.Vadregényes tél a Balaton-felvidéken

Koromsötétben mécsesek és gyertyák égtek. A parányi, vibráló lángok vöröslő fényt vetettek a kőszívekre, melyeken halványan előderengtek a régmúltban vésett feliratok. Kacskaringós, kusza betűkbe rejtett, elmúlt életek árnyai bolyongtak a téli legendás temetőkertben. Porladozott, szív alakú kövek meséltek elfeledett emberi sorsokról. A hó gyöngéden betakarta Balatonudvarit

Tovább a Teljes cikkhez

2020. február 18.Tóth Gyöngyi könyvszobrai

Átszellemülten hajol a könyv fölé. Fürge ujjai hajszálpontosan hajtogatják egyenként a lapokat az előre megtervezett minta szerint. Most éppen egy bonyolult, részletgazdag képen dolgozik, amit születésnapra rendeltek tőle. A kidobott könyv csodaszép szoborrá változik, hogy visszakerülhessen a könyvespolcra.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. december 3.Csobánc Íze – Csobánci Kézműves Csemege

Fürkészem a régi gyulakeszi ház titkait, míg kismacskák dörgölőznek a lábamhoz. A falusi konyha hangulata – veranda, lóca, régi székek, kredencek, komódok, sámlik és nagy asztalok - és az igazi vendégszeretet egy pillanat alatt levesz a lábamról. Kata letesz elém egy szelet frissen sütött répatortát és mennyien finom sárgabarack lekvárt, melyre mohón rácsapok és bekanalazom. Karesz azonnal felpattan és hozz egy újabb adagot, míg szememet legeltetem a plafonig megpakolt befőtteken, lekvárokon, kencéken, dzsemeken, csatnikon. Végtelen nyugalom vesz körül, egy szemvillanás alatt visszarepülök az időbe, amikor még gyerek voltam. Egy pillanat alatt kiderül, hogy itt nincsen wifi. A békés csöndben annyira jó beszélgetni.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. december 3.A csodák a mindennapjaink részei

Szabó Emese Hajnalka: A csodák a mindennapjaink részei, de néha kell egy kis külső segítség ahhoz, hogy észrevegyük és megéljük őket. Ez az, amiért szeretek lovakkal dolgozni. Ők őszintén, megmutatják ezeket a bennünk megbújó, sokszor talán elbújó csodákat. Miként teszik ezt? Ítélkezés nélkül, a szívüket kitárva felénk. Ez a nyitottságuk, mind a viselkedésükben, kommunikációjukban, együttműködőkészségükben, mind a szimbólumok szintjén igaz. Amikor felülünk a lóra, akkor a lovas gyökércsakrája, a ló szívcsakrájával kerül kapcsolatba... ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. október 19.Őszi élmények a Hotel Silverine Lake Resortban

Amaryllis fuvolázom lágyan, míg a bágyadt napsugár csiklandozza orromat. Lassan kortyolgatom a mámorítóan édes gesztenyés lattet, de szívesen megkóstolnám a pikáns sütőtökös változatot is, a kávézó saját készítésű őszi specialitásait. Ráérősen figyelem az andalgó párocskákat, a fákról lehulló aranysárga falevelek játékát. A frissen sült répatorta és pogácsa illata felcsigáz. Szorgosan írom cikkeimet a füredi korzó kedvelt Amaryllis kávézójában, ahol úrrá lesz rajtam a mediterrán balatoni hangulat.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. október 19.Szabó Emese Hajnalka - A hatalom mámorában

A hatalom mámorában egyre több az önjelölt pszichológus, coach. Egyre többen vallják, hogy értenek az emberi lélekhez vagy értik az állatok viselkedését. Nézzük meg akkor ezt egy kicsit mélyebben.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. július 12.Kűvölgy Tanya Dörgicse

A dörgicsei Kűvölgy Tanya mellett haladunk el, hiszen sietünk a Pusztatemplom irányába. A misztikus irodalmi barangolásnak ezen a szakaszán mindig mosolyogva figyelem útitársaim arcát, ahogy becézgetik, simogatják, friss zölddel etetik a kerítéshez rohanó kecskebandát, akiken látszik, hogy jól vannak tartva. Hat hektáros zöldterület áll a rendelkezésükre, ahol virgoncan futkározhatnak és szabadon legelészhetnek.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. június 30.Fukszia Udvar – Mediterrán életérzés Füreden

Trappolok a zajos füredi utcán, majd benyitok a kicsi fakapun, és átlépek egy másik világba, ahol mindig barátságosan várják a betérő vendéget. A fűben óriás terrakotta amforák és kaspók szépséges látványán ábrándozom. Az illatos növényekkel beültetett, harsány színű cserepekkel megpakolt lépcsőn lépkedve energikusabbá válok. Letelepszem a vendégmarasztaló, mediterrán terasz kényelmes hintaszékébe, majd lehajtom a felém kínált, isteni egykortyos presszót. Messziről édes latin dallamok kúsznak a fülembe. Hallom a tenger moraját, érzem a bódító, lágy szellő simogatását a karomon. Vidám, élénk színeket keverek palettámon, majd festeni kezdem a jelentéktelen, szürke fadobozt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. május 25.Mencshely - Ments el!

Mencshely idén ünnepli fennállásának 750éves évfordulóját, amelynek alkalmából 2019. június 2-án vasárnap felszentelik a Halom-hegyen álló, legendás Kossuth Kilátót. 1853-ig „Mencsel”-nek hívták a háromtornyú falut, ami már csak azért is érdekes, mert a régi iratok szerint az 1848-49-es szabadságharc leverése után a mencshelyi evangélikus paplakban rejtegették Kossuth gyermekeit, akiknek nyugatra menekítésén fáradoztak. Ezen kívül a csemfai és bádi szőlőhegyen több bujdosó évekig tartózkodott, többek között a bádi hegyen az Ódor-féle borospincében egy neves soproni gimnáziumi tanár is. Csoda-e, hogy a Bád-hegyen álló kertemből rálátok a Halom-hegyi Kossuth Kilátóra, és „Misztikus ősz a Balaton-felvidéken” regényemben megihletett a híres hegy, ahol rengeteget barangolok? Ezzel az írásommal köszöntöm szeretettel a 750. születésnapját ünneplő Mencshelyet.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. április 9.Varázslatos Fukszia Udvar

Hívogató hely, ahová jó betérni, mert körbelengi a békebeli idill. Jólesik a kerti padon elidőzni, és átadni magunkat a mediterrán életérzésnek, míg gyönyörködünk a harsány színekben pompázó spanyol cserepek és olasz terrakotta kaspók szépségében. Az ajtón belépve mesebeli boltocskába vezet utunk, ahol a régi tárgyak új jelmezbe öltöznek, hogy átmenekítsék a múlt értékeit mindennapjainkba. Vörös kőből faragott vaskos oszlopok tartják az öreg boltíves falakat, a meghitt helyiség minden hétvégén kreatív alkotókuckóvá válik. Hallgatom Fuksz Zsanettet, és azon kapom magam, hogy kisimulnak lelkem ráncai.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. április 9.Kotyogós Kávéterasz Tihany – Benyomások

Egy kora tavaszi napon a romantikus Belső-tó partján sétáltam, és gyönyörködtem a zsendülő természetben. Vadkacsák landoltak a vízen, az Apátság tornyain megtört a lebukó, vöröslő nap fénye. A madárcsicsergés jókedvre derített. A szemem elé táruló látvány Tihany ismeretlen arcát tárta elém, amelynek hangulatával nem bírtam betelni. Megéheztem a talpalástól, és jólesett volna egy erős kávé, finom harapnivaló és egy kis frissítő. A „Ház a tónál” című film jutott eszembe, amikor megpillantottam a modern épületet, csak a postaláda hiányzott az idilli díszletből. Bizalmat szavaztam a Kotyogósnak, ahol még sohasem jártam, de valami azt súgta, hogy ide be kell kukkantanom.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 28.Dörgicsei Levendárium – Minden, ami levendula!

Dr. Demján Ildikó álmodta meg a dörgicsei Szent Péter Ikertemplom mellett a régió mesebeli levendulását. A különleges rezgésű hely atmoszférája békésen körül lengi a Dörgicsei Levendula Majort, ahol hat hektáron termesztik a lila csodát, az ősidők óta ismert gyógynövényt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 18.Vidéki Ház Tagyon – Igazi vidéki életérzés

A tömör fakapu kinyílt, és boldogan rohant elém Marcipán, a tündéri szálkásszőrű tacskó, majd befelé terelgetett. Elnyújtóztam a karosszékben, a kora tavaszi napsütés vidám fényei kíváncsian bekukucskáltak az ablakon. Kortyolgattam a finom kávét, és hallgattam Stark Andreát, aki mindig csupa mosoly és kedvesség, tele van ötletekkel és energiával, és úgy főz, hogy megnyalod utána mind a tíz ujjadat.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 15.Tavaszi újjászületés

A mediterrán Hotel Silverine Lake Resort sokak kedvence minden évszakban. A vízpart közelsége, a vitorláskikötő, a nyüzsgő parti élet, az óváros hangulata mind fontos sikertényező, amit megkoronáz a vendégekre irányuló figyelem, a wellness paradicsom, a kényelmes szobákból látható balatoni panoráma és a remek konyha. Rádóczy Andrea a hotel tulajdonosa jövőbeli terveikről mesélt.

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 5.Műteremlátogatás Szlávics Alexa képzőművésznél

"A szoba tetőgerendája és a szálkás padló olyan hangulatot ébresztett bennem, minta léghajón repülnék. Átléptem a küszöböt, és beléptem egy másik dimenzióba, ahol minden lehetséges. Misztikus fények villantak a különleges olajfestményeken. Az alkotások a földi élet értelmét, a testbe zárt lélek szabadságvágyát, a megvilágosodás útját, és az emberi létezés titkait ábrázolták és feszegették...."

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 5.Ló asszisztált tréningen jártam

Balaton-felvidéki könyveimben sokat írok a lovakról. Ez a hihetetlen érzékeny állat, nagy hatással van rám. Elég csak a szemébe nézni, lehull a lepel, és meglátjuk igazi arcunkat. Ott állunk a hatalmas, csupa szív állat előtt, aki megtanít bennünket újra kapcsolódni önmagunkkal, és elfogadni azt, akik vagyunk. Szabó Emese Hajnalka különleges coachinggal foglalkozik, módszere az állatasszisztált tréning felkeltette az érdeklődésemet. A találkozás során átélt mesés élményem regénybe illő.. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 4.OXI Szilárd Parfüm Neked - Ajánló

A Balaton-felvidék leghíresebb piacán álldogálok, és egyedi kézműves termékeket nézegetek. A nyüzsgő hangulat zsivajában szolid, ám varázslatos illatok lengnek körülöttem, ahogy szépen sorban kinyitom a krémparfümös tégelyeket. Lehunyt szemmel lassan lélegzem, és hagyom, hogy az ezerillatú természet átjárjon zsongító energiájával. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. március 1.Beszélgetés Keller Borkával

Csupa mosoly és tenni akarás. Imádja a Balatont, és nap, mint nap lelkesen dolgozik azon, hogy legyen tél vagy nyár, mindenki értesüljön az értékes programokról, színes rendezvényekről, különleges kulturális csemegékről. Balatonudvariban jártam, és Keller Borbálával beszélgettem. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 15.A Nagyvázsonyi Pálos rom titkai

Aki már járt Nagyvázsonyban a Szent Mihály Pálos Kolostorromnál, és átadta magát az időtlenségnek, tudja, hogy milyen különös ez a hely. Jólesik itt elidőzni, csöndesen elüldögélni, körbesétálni a kolostorromot, faggatni a köveket, hogy meséljenek a régi időkről. Sok mindent megtudhatunk a nagy tudással rendelkező pálos szerzetesekről, a kódexek készítésének nehéz, ám csodálatos tudományáról, a spiritualitás fontosságáról. ...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Sajtkóstoló a Royesfarmon

A rejtélyes, szépséges Nivegy-völgy szívében található Szentantalfa. Itt él egy lelkes fiatalember, aki valóra váltotta gyerekkori álmait. Dobossy Károlynak, becenevén Royesnek igazi farmja van, amit imád. Jól tartja a teheneit, és tejükből finomabbnál finomabb, különböző ízesítésű és érlelésű sajtokat készít. Sajtimádók figyelmébe ajánlom a Royesfarm ínycsiklandó termékeit, és nemcsak borkóstolókhoz...

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Ébredező Zádor-vár

Mindig is vonzott a pécselyi Zádor-vár misztikája. Rengetegszer megjártam a fenséges magaslatra vezető hegyi utat, legyen negyvenfokos hőség, vadul tomboló szél vagy romantikus hóesés. Van valami ezen a helyen, amit egykor régen a nemesi származású Vezsenyi László is megérezhetett, mert mindenáron itt akarta felépíteni várát, ami az elmúlt századokban elfeledett romként aludta csipkerózsika álmát. Sági Gábor a Történelmi Emlékekért Alapítvány lelkes vezetője elkötelezett munkatársaival beleszeretett a Zádor-várba, és elhatározták, hogy felébresztik álmából a misztikus várat. A munkálatok közben értékes közösség épült....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 15.Zádor-vári programok

Ebben az évben már programokat is szerveztek a Zádor-várhoz. Kérlek mesélj a rendezvényekről!

Már a tavalyi évben is bontogatta szárnyait a programok szervezése. A fergetegesen sikeres és máig tartó „egyik dombról a másik dombra” programunk mellett, az éppen adódó várbeli munkákkal kapcsolatos programok: „Nagy kőpakolás napja”, „Tesz-vesz nap” voltak a jellemzőek. Emellett 2018-ban első alkalommal rendeztük meg a „Zádor-vár napja” - nem a munkáról szóló - rendezvényt. A programok terén is szeretnék kicsit elszakadni a várakhoz kapcsolódó szinte általános sztereotípiától, ami a vár egyenlő hagyományőrzők korabeli ruhában tartanak bajvívást jelent általában.....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. február 8.Dolce Vita a Cselling Udvarházban

„Szürcsölgettem a virágos, francia porcelán csészében gőzölgő zöldteát, és csodáltam Morenot, ahogy mediterrán lelkesedéssel magyarázta az olasz tésztakészítés csínját-bínját, majd heves gesztussal betolta a minden földi jóval megpakolt pizzát a kemencébe.....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 27.Télen is villa szent jakab

Évek óta Vászolyon élsz. Mit szeretsz a téli Balaton-felvidékben?
Szeretem a csendet, a nagy, nyári nyüzsgés után, a tél tompa pasztellszíneit, a Balaton szürkés- kékjét, a jég zajlásának hangját, ahogy a nádas mellett összefújja az erős, jeges szél. Szeretem a dombok és az erdők beláthatóságát, a tisztán kivehető domborzatokat, a vászolyi tavon megjelenő kacsapárokat, azt, ahogy halkan körülvesz ez a fantasztikusan sokszínű természet. Szeretem a befelé figyelést, az ebből eredő rácsodálkozást, miközben forró teát kortyolgatok.
Mit kínál a Villa Szent Jakab a téli kikapcsolódást keresőknek? Miért érdemes a Villát és Vászolyt választani? ....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 29.Téli hangulat a Tánczos pincében

A Tagyon-hegyen töltitek ezt a telet is?
Ez az otthonunk, így egy pillanatig sem volt kérdés, hogy itt töltjük-e a telet. A gyermekeink itt járnak óvodába, és szeretik a hegyi életet. Rengeteg feladatunk és tervünk köt bennünket ide. Növesztgetjük a gyökereinket az újonnan telepített szőlőinkkel együtt.
Szeretitek a balatoni telet? Hogyan múlatjátok ilyenkor az időt?....

Tovább a Teljes cikkhez

2019. január 30.Pécselyi látogatás

Amikor elhagyod Vászolyt, és elindulsz Pécsely irányába, káprázatos szépségű panoráma tárul eléd. A havas dombokon megbújó présházak mesebeli hangulata jókedvre derít. Az egymásba kapaszkodó szőlőhegyek gyöngéden körbeölelik a Pécselyi-medencét, mint féltve őrzött kincset. A messziségben felvillan a Tihanyi Apátság sziluettje és a megzabolázott, jégbezárt Balaton. Ez az a magaslati pont, ahol meg kell állni, és lebegni kicsit az időtlenség szárnyán. Hópelyhek szállingóznak az orrod előtt, és végtelenül szabadnak érzed magad. Puha hótakaró borítja Pécselyt, a megvadult szél belekap a hajadba, de te ...

Tovább a Teljes cikkhez