Romantikus időutazás Barnagon

Ma sokan vágynak a régi idők élményeire, mert élhetetlennek tartják a lelketlen, elgépiesedett nagyvárosi civilizációt. A Balaton-felvidék biztonságos otthona az érzékeny lelkületű, valódi értékeket kereső, természetet szerető és hagyományokat tisztelő embereknek. Barnag romantikus bája és csöndes nyugalma vonzó életteret kínál azoknak, akik letelepednének vagy megpihennének itt. Horváth Zoltán polgármesterrel beszélgettem a sok értékes kincset rejtegető, szépséges egyutcás településről, melyről Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényemben írtam.

Nagyon aktívan építitek a faluközösséget. Mire vagy a legbüszkébb az év első felében?

Újabb egyesület alakult településünkön - Nők Barnagért néven - amit egymást közt női egyletnek, vagy épp az önkormányzati feladatokban résztvevők csak főnökasszonyoknak neveznek. A köztereink karbantartásában, szépítésében, a programjaink szervezésében és lebonyolításában is számíthatunk a segítségükre. Mivel az asszonyok ilyen aktívak, rendre igénybe veszik a hozzájuk tartozó férfi egyedeket is, így ezáltal óhatatlanul kialakul egy dolgos közösség. Mivel van átfedés a korábbi civil szervezetekkel – van, aki itt is-ott is tag - könnyen megteremthető az összhang. Közösen történt legutóbb virágosítás, növényültetés, falutakarítás, szemétszedés is.

Tele vagytok kreatív ötletekkel, sokat pályáztok. Milyen eredményeket értetek el? Mik azok a fontos témák, amin éppen dolgoztok?

Nyertünk a helyi Leader, Magyar Falu Program, Tesco, MÁK és a BFT által kiírt pályázatokon, ezekből többek közt közparkot, mezítlábas mendegélőt, matracszállást, honlapfejlesztést, közösségi kemencét, orvosi eszközöket és komoly kiegészítőkkel felszerelt traktort is nyertünk. Vannak ezek közt olyan projektek, amiknek megvalósítása, beszerzése, kialakítása most kezdődik, lesz elegendő feladatunk még nyár végéig. Zajlik a településünk rendezési tervének felülvizsgálata, hosszútávú településfejlesztési koncepciók megalkotása. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy mihamarabb reagálni tudjunk a klímaváltozás hatásaira. Szeretnénk a lehető legtöbb ponton eltárolni a csapadékvizeket, hogy az aszályosabb időszakokban is megoldott legyen a locsolás, és igyekszünk elvezetni a lakóterületekről és a megművelt földekről a hirtelen támadó villámárvizeket. Fásítást és egy újabb, öko szemléletet formáló és csendes park kialakítását is tervezzük.

Barnag kedvelt kirándulóhely, aminek egyik oka a közeli Zádorvár. Milyen eseményekkel és programokkal készültök a nyárra? Van-e lehetősége az ide látogatóknak csatlakozni a rendezvényekhez?

Az épített és a természeti környezetünk is egyedülálló és lenyűgöző – szerintem. Gyönyörű templomaink, egyedi kálváriánk van a falun belül, a Zádorvár pedig Barnagon keresztül a legkönnyebben megközelíthető, ezért sokan keresik fel településünket. Idén szeptember 12-ére tervezzük a középkori várási forgatagunkat, szeretnénk élettel megtölteni a várat és környezetét! Lesznek kardforgatók, lovasíjászok, védjegyes kézművesek, termelők. Mindenkit várunk szeretettel!

Te mióta élsz Barnagon? Miért ezt a falut választottad és melyek a kedvenc helyeid a településen?

Anyai ágon nagyvázsonyi származású vagyok, Hideg-hegyen volt a nagyszüleim szőlője és pincéje. Mindig Vöröstón vagy Barnagon keresztül jártunk fel oda, valahol mindig is ide vágytam vissza. 30 veszprémi év után aztán egy nap úgy hozta a sors, hogy tudtam vásárolni egy ingatlant és azonnal ide is költöztünk. A kedvenc helyem az otthonunk, a második a „kút utca” parkja, de minden pontját szeretem!

Barnag szereplőjévé vált a Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regénynek. Milyen élmény/érzés ez számodra?

Csodás érzés. Nagyon jó leírva látni az utcánkat, boltunkat, hangulatunkat. Remélem, sok-sok olvasó fog ennek hatására kedvet kapni, hogy ellátogasson hozzánk és megismerjen bennünket! Várunk mindenkit nagy-nagy szeretettel!

A képen Sápi Margit olajfestménye látható

Színek, fények, élmények Balaton-felvidék regénysorozat kapható Barnag Vegyesboltban, a Fő utca 24-ben.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.