Csobánc Íze – Csobánci Kézműves Csemege

Fürkészem a régi gyulakeszi ház titkait, míg kismacskák dörgölőznek a lábamhoz. A falusi konyha hangulata – veranda, lóca, régi székek, kredencek, komódok, sámlik és nagy asztalok - és az igazi vendégszeretet egy pillanat alatt levesz a lábamról. Kata letesz elém egy szelet frissen sütött répatortát és mennyien finom sárgabarack lekvárt, melyre mohón rácsapok és bekanalazom. Karesz azonnal felpattan és hozz egy újabb adagot, míg szememet legeltetem a plafonig megpakolt befőtteken, lekvárokon, kencéken, dzsemeken, csatnikon. Végtelen nyugalom vesz körül, egy szemvillanás alatt visszarepülök az időbe, amikor még gyerek voltam. Egy pillanat alatt kiderül, hogy itt nincsen wifi. A békés csöndben annyira jó beszélgetni.

Miközben hallgatom Horváth Kata élettörténetét, mintha Bánki Dorka elevenedne meg előttem a Mesés nyár a Balaton-felvidéken regényemből. Kata is multinacionális cégnél dolgozott majd egy évtizedig. Rátermettsége és képességei egészen a vezetői pozícióig repítették, míg maximalizmusa és az egyre gyorsabban pörgő mókuskerék az ilyenkor szokásos menedzserbetegségek kezdődő jeleit mutatták. Ilyenkor mindig két út áll előttünk: hajszolás a végkimerülésig vagy váltás egy értékesebb, egészségesebb életmód felé. Kata az utóbbi mellett tette le a voksát, amihez bátorságot adott neki 2012. karácsonya, amikor saját készítésű befőtteket, lekvárt és savanyúságot ajándékozott barátainak és kollégáinak, akik oda voltak a finomságokért. 2013-ban már őstermelőként tevékenykedett, és belevetette magát a saját veteményeskertből és gyümölcsösből szüretelt termések feldolgozásába. Férje, Nagy Károly mindenben mellette áll, és napról napra együtt építik a kisvállalkozást. Kata szeret kísérletezni az ízekkel, egyszerre tartja fontosnak a hagyományok őrzését és az egészséges, tiszta, minőségi élelmiszerek készítését. Kareszék nem vegyszereznek, permetezésre csalánt és feketenadálytő levelet használnak. Tudatos életmódot folytatnak maguk is, kevés cukorral édesítenek, szárított zöldségekkel és zöldfűszerekkel ízesítik az ételeket. Itt nincsen ízfokozó, édesítőszer, műanyag cucc. Az üvegekben csak a tiszta természet kincseit találod a lehető legtermészetesebb formában. A fatüzelésű kandalló üstjében fő a lekvár, majd forrón üvegelik, hiszen a hőkezelés tartósít, nem a mesterséges tartósítószerek. Megtudom, hogy mennyire fontos a konyha és az eszközök fokozott tisztasága a sikeres befőzéshez.  A falusi vendégasztal kínálata is az idényjellegű zöldségek-és gyümölcsök köré épül. A hatalmas bio veteményeskert és gyümölcsös lehetőséget kínál a széles paletta kialakítására, melyet a hat év alatt a vásárlói visszajelzések alapján is finomítottak, változtattak az igényeknek megfelelően. A házi készítésű kézműves portékák között kedvünkre válogathatunk. Zöldségkrémek, kencék, csatnik, cukormentes lekvárok, levendulás termékek, szörpök, befőttek – itt minden megtalálható mi szemnek és szájnak ingere. Ma már a nagyvárosokból is látogatják a Csobánci Kézműves Csemegét, és bevásárolnak a kedvencekből.

Ráérősen válogatok, közben jóízűen beszélgetünk. Felcsillan a szemem a cukkinis lecsó látványától, melynek elfogyasztása igazi kulináris élmény. A vörösboros lilahagyma lekvár fantasztikus kísérője lett a hétvégi sültnek. A sárgabarack és a mézeskalácsos szilvalekvár csak úgy magában pazar édesség, mellyel nem lehet betelni. De ha lekvár, akkor van miből válogatni: szamóca, körte, birs, hagyományos szilvalekvár, fekete ribizli, fahéjas meggy. A kencékről külön kulináris regényt lehetne írni. Valóban elég néhány kiskanálnyi a pirítósra, és már jól is laktál, mert valódi, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztasz. A csilis padlizsánkrém ajánlott vadregényes téli balatoni túrák után. A zakuszkát receptre írnám fel, amikor úgy érzed, hogy elhagyott az energiád. A tormás-körtés birsalma csatni ünnepi csemege, de kóstolhatsz szilvást, őszibarackost és zöldparadicsomosat is. Aki szereti a szörpöket, nem kell beérnie a szokásos bodza és levendula ízzel. Vadringló, akácvirág, ringlószilva és a sárgabarack szörp, amit ne hagyjatok ki, mert isteni finom! Pestok, szépen csomagolt tökmag, mandula, szárított zöldfűszer keverékek, melyek mellett szépen megférnek a mesés régióról szóló regények, kalandkönyvek, útikönyvek is.

A december az ünnepi készülődés időszaka. Készülnek a megrendelt csomagok, aztán indul a kiszállítás Ajka – Pápa – Győr és Veszprém – Székesfehérvár – Várpalota – Budapest útirányon át. Ketten viszik a pakkokat, mert így biztonságban tudják a törékeny holmit, amit a vásárlók nagy örömmel várnak. Decemberben szerdától-szombatig déltől este nyolcig szeretettel várják a vásárlókat Gyulakeszin a Kossuth utca 58-ban. A megrendeléseket a facebook oldalon Csobánci Kézműves Csemege vagy telefonon: +36/20 273 2359 és +36/30 748 8016 lehet leadni. Minden vasárnap a Liliomkertben várják a Csobánc Ízére vágyakozókat a Vadszőlő utczai standjukon.

Szilveszterre cuppanós és húsos kocsonyával készülnek, ami kihagyhatatlan, ha azt szeretnéd, hogy az Új Évben is malacod legyen!

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.