Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Az Éltető Balaton-felvidék Egyesület több mint tíz éve munkálkodik a régió vidék-és közösségfejlesztésén és komplex turisztikai projekteken. Tagjai civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozók. Sümegen működtetik központi irodájukat, ahol Harta Annamáriával az egyesület munkaszervezet vezetőjével beszélgettem az idei célokról és tervekről.

Szomorú hír, hogy idén nyáron elmarad a Művészetek Völgye, így veletek sem találkozhatnak a látogatók. Mit terveztek helyette a nyárra?

Sajnos igen, ez számunkra is egy sajnálatos dolog, főleg azért, mert idén ünnepelte volna a fesztivál a 30. fennállását, így kimondottan erre az alkalomra különleges programokkal készültünk. Azonban nem vagyunk elkeseredve, hiszen szeptemberben az ún. „Völgyhétvégeken” mi is ott leszünk Kapolcson. Most egy kicsit szerényebb formában mutatkozik majd be az Éltető, de így is megtalálhatóak lesznek a Balaton-felvidéki védjegyes portékák a Művészetek Völgyében, így ez az év sem múlik el „völgyérzés” nélkül. A nyáron így szeretnénk minél több Balaton-felvidéki településre ellátogatni, újonnan nyílt helyi piacokat, védjegyes vendéglátóhelyeket, turisztikai szolgáltatókat felkeresni és részt venni a kisebb falvak rendezvényein, egyéb programokon, borkóstolókon, amikre bevallom a fesztivál miatt eddig a nyári időszakban kevesebb idő jutott. Emellett több helyi termelő, turisztikai szolgálató és kézműves is jelentkezett az idén „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyes minősítésre, ami szintén a nyáron lesz esedékes.

Az Éltető Balaton-felvidék Egyesület több száz tagot fog össze. Mennyire tudtatok és tudtok gyorsan és rugalmasan reagálni a jelenlévő változásokra?

Igyekeztünk minél több segítséget nyújtani számukra a járványhelyzetben. Kommunikációs felületeinken folyamatos népszerűsítettük a közönség számára, hol érhetőek el a minőségi Balaton-felvidéki termékek és szolgáltatások, és úgy gondolom, hogy ez a visszajelzések alapján sikeresnek bizonyult. Most, hogy nincs teljes bezártság, talán kiegyensúlyozottabb a helyzet és úgy látom minél inkább megnőtt a kereslet a helyi termékek iránt, illetve az emberek szívesen jönnek a Balaton-felvidékre és keresik a minőséget nyújtó vendéglátóhelyeket és szállásokat. Az időszaknak úgymond vesztesei sajnos a kézművesek, hiszen a nagy fesztiválok és rendezvények kiesésével egy fő értékesítési csatornájuk veszett most el. Ezekkel a problémákkal mi is tisztában vagyunk, így nekünk is, ahogy mindenki másnak az eddig tervezett rövid távú stratégiát szükséges átgondolnunk. Több szakmai szervezettel dolgozunk most együtt a lehetséges megoldásokon.

Milyen fejlesztéseken dolgoztok jelenleg? Milyen újdonságokkal készültök még ebben az évben?

Nagyon sok futó projektünk van ebben az évben, melyeken folyamatosan dolgozunk. Ennek köszönhetően új kiadványaink lesznek, illetve az év végéig elkészül hat promóciós kisfilm is, ami az egyesületet és fő tevékenységeit mutatja majd be. Emellett az év második felében készülünk egy marketing kampánnyal is, illetve ősztől az elmaradt szakmai rendezvényeket szeretnénk bepótolni.

Ebben az évben várható-e rendezvény, ahol találkozhatunk az egyesületi tagok minőségi termékeivel és portékáival?

Várhatóan novemberben a Bakony Expo már meg tud valósulni Veszprémben, mely évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend és mi is körülbelül negyven védjegyes tagunkkal együtt veszünk részt a vásáron. Emellett ott lesznek a települési szüreti fesztiválok, a helyi piacok hétvégente és adventi vásárok decemberben, amelyek közül tavaly indult el egy kimondottan minőségi helyi termékekre és portékákra épülő adventi rendezvénysorozat Veszprémben.

Népszerűek ajánlott Balaton-felvidéki túraútvonalaitok. Hol böngészhetnek ezzel kapcsolatban az érdeklődők és milyen extrákat kínáltok azoknak, akik nem ismerik a régiót?

A www.balatonfelvidekitura.hu honlapon turisztikai célból készült el. A honlapunk jelenleg fejlesztés alatt van, ami előre láthatólag július körül elkészül. Ezen az oldalon virtuális túraútvonalak közül válogathatnak a látogatók, felfedezhetik a Balaton-felvidék rejtett, nem igazán ismert értékeit is, illetve itt megtalálhatóak az egyes településeken működő vendéglátóhelyek, szálláshelyadók, valamint a minőségi helyi termékeket, kézműves portékákat áruló tagjaink is. Emellett érdemes böngészni az itt letölthető egy-egy évszakra elkészülő turisztikai ajánlónkat is, mely 4-5 településre lebontva ajánl kirándulásokat, étkezési lehetőségeket és szálláshelyeket.

Színek, fények, élmények Balaton-felvidék regénysorozatban olvashattok sok-sok Éltető Balaton-felvidék Egyesületbe tartozó településről és védjegyes termelőről, szolgáltatóról.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.