Varázslatos Fukszia Udvar

Hívogató hely, ahová jó betérni, mert körbelengi a békebeli idill. Jólesik a kerti padon elidőzni, és átadni magunkat a mediterrán életérzésnek,míg gyönyörködünk a harsány színekben pompázó spanyol cserepek és olasz terrakotta kaspók szépségében. Az ajtón belépve mesebeli boltocskába vezet utunk, ahol a régi tárgyak új jelmezbe öltöznek, hogy átmenekítsék a múlt értékeit mindennapjainkba. Vörös kőből faragott vaskos oszlopok tartják az öreg boltíves falakat, a meghitt helyiség minden hétvégén kreatív alkotókuckóvá válik. Hallgatom Fuksz Zsanettet, és azon kapom magam, hogy kisimulnak lelkem ráncai.

Milyen élmények inspiráltak, amikor megszületett a bolt ötlete?
Füredhez tizennyolc éve kötődünk, amikor a Péter hegyen elkezdtük szépítgetni a házunkat, kertünket. Erősen hatott ránk a felettünk elterülő zöld erdő, a Balaton ezer színben tündöklő vize. Szorosan éltük és éljük meg ma is a természet közeliséget. Éppen ezért egyre fontosabb lett, hogy a fránya műanyag cserepeket, amelyek nem időt állók és nagy terhet jelentenek környezetünkre, lecseréljük természetes anyagokra. Toszkánában járva elbűvölt bennünket a természetbe simuló építkezés, a hangulatos virágzó teraszok és lépcsők, ahol egytől egyig fagyálló terrakotta kaspók díszelegtek. Több éve teszteljük őket a kertünkben és valóban működik, jól bírják a telet, ha valaki szakszerűen végzi a beültetésüket. Fellelkesülve gondoltuk párommal, hogy a gyönyörű darabokat elhozzuk a magyar mediterrániumba.
Egy évvel ezelőtt nyitottad meg Balatonfüred szívében a Fukszia Udvart. Miért erre az épületre esett a választásod?
Miután megszületett a kis bolt ötlete, fél évet keresgéltük az ideális helyet. Férjem az ingatlanok világában dolgozik, és nagy tapasztalattal rendelkezik, így egyfelől könnyű dolgom volt. Másrészről nehéz volt a sok lehetőség közül megtalálni a legideálisabbat. De amikor beléptünk a Fukszia Udvar kis házába, egyből hatottak ránk az apró csodák: az öreg kőfal a teraszon, a diófa az udvaron, a házikó belső boltívei és nem utolsósorban a vörös kőből kifaragott két csodálatos oszlop. Tudtuk, hogy megtaláltuk az igazit. A felújítási munkálatok fél évet vettek igénybe. Igyekeztünk olyan arculatot kialakítani, ami a forgalmazott termékekkel összhangban van: csempemotívumos lépcső, padlástéglával borított teraszfödém, cotto lap burkolat.
Bármelyik évszakban sétál erre az ember, mindig hívogatóan szép a kert és a terasz az óriás kaspók és terrakotta cserepek látványától. Kérlek, mesélj ezekről a termékekről!
A kertben és a teraszon toszkán, fagyálló kaspók, amforák találhatók, amelyek a világhírű Galestro agyagból kézzel készülnek. Sok méretben, különböző formákkal igyekszünk a polcainkat megtölteni. A másik kaspó kínálatunk Spanyolországból érkezik, színes, kézzel festett mintákkal. Vidámmá teszik ablakpárkányunkat, asztalainkat. Megidézik egy kicsit a temperamentumos, mediterrán életérzést.
A vásárló számíthat-e szakmai tanácsadásra, hogyan kell beültetni kültéri kaspóit, és mit tegyen fagy esetén?
Minden esetben fontosnak tartjuk a felvilágosítást a kaspók használatával kapcsolatosan. Elmondjuk, hogyan kell végezni a beültetést, és mit kell cselekedni ahhoz, hogy télen a talajban lévő víz ne nyomja szét az edény falát. A kiszállításban is segédkezünk Balatonfüreden és környékén.
Milyen kincseket rejtegetsz az üzlet belső terében?
A kis házban dekorációs dolgokat, ajándéktárgyakat talál a vásárló hasonló stílust követve, mint a kültéren. Kreatív hobby termékek foglalják el a polcainkat. Elsősorban a rendkívül innovatív, magas minőségű „Cadence” termékek, melyek mögött komoly szakmai tudású háttér, fiatalos lendület, profi marketing áll. Ők szorosan fogják a viszonteladóik kezeit. Szakmai munkánkat a kéthavonta megrendezendő Cadence Innovatív Akadémia továbbképzéseivel segítik.
A Fukszia Udvar kézműves alkotóműhely is, mely egyre népszerűbb az alkotni vágyók körében. Szerinted mi a titka az általad tartott kézműves foglalkozásoknak?
A szívem csücske az alkotóműhely. A kreativitás azt jelenti szerintem, hogy kilépni a megszokottból, máshogy nézni egy dologra. Alkotni jó, és nem pusztán azért, mert majd valami lesz belőle, hanem maga a folyamat olyan, mint egy lélek wellness. Itt együtt nevetünk, ötletelünk és segítjük, bátorítjuk egymást. Magad alkotsz, a magad világát járod, de érzed a közösség támogató szeretetét is. A technikák könnyen elsajátíthatók, garantált a sikerélmény és a szép remekmű, amit foglalkozás után mindenki hazavihet.
Tavasszal milyen témák kerülnek terítékre az alkotókuckóban? Milyen programokra készülődhetnek az érdeklődők?
Már a Húsvétra, tavaszra hangolódunk a foglalkozásokon: fészket készítünk egy nagyméretű csészébe, melyet sokrétű technikákkal festünk vagy tojásvariációkat alkotunk koptatott ládikába. Anyák napjára szív alakú polcot festünk, mindenki olyan színvilágban és motívumokkal, ami az ízlésének megfelel. Üvegtárgyak festésével készülünk a levendula virágzására, de lesz kenyértartó, újságpapírtartó festése, bőrönd antikolás, krétafestékes bútorfestés.
Említetted, hogy az üzlet belső terének termékpalettája folyamatosan átalakul. Milyen újdonságokkal kedveskedtek a vásárlóknak?
Szeretnék egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a kézműves foglalkozásokra és termékekre. Az érdeklődést mindig az új alapanyagok és technikák megismertetésével tudom fenntartani. Ilyen lesz a közeljövőben elsajátítható új textilfestési módszer is. A hobby alapanyagok használatához mindig adok segítő útmutatást, sokszor meg is mutatom a használatukat.
Amikor ide belép az ember, mintha a béke és nyugalom szigetére érkezne. Hogyan tudsz ilyen harmonikus légkört teremteni?
Ennek a helynek a pozitív energiái hatnak rám és inspirálnak. Az apró szépségektől, az általam készített dolgoktól lesz meghitt és kedves minden. Szeretek itt lenni, szeretem a telet, amikor durmol mellettem a sparhelt. Szeretem a tavaszt, amikor virágokkal kiszínesítem az udvart, és a fülledt nyári kánikulát a hűs terasz alatt. Boldog vagyok, hogy egy álmunkat megvalósíthattam a családommal együtt.

 

Fukszia Udvar / 8230 Balatonfüred, Kossuth utca 5. / +36/30 620 3202

A Fukszia Udvar a Mesés Balaton-felvidék négy évszakos regények együttműködő és értékesítési partnere. Az üzletben a könyvek megvásárolhatók.                     

      

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.