Fuksz Zsanett kreatív világa

Vadregényes tél a Balaton-felvidéken regényemben a kétbalkezes Horváth Lizi belecsöppen egy kreatív műhelymunka kellős közepébe, amit Fuksz Zsanett tart Balatonfüreden egy mesebeli boltocskában, melynek neve Fukszia Udvar. Varázslatos dolgokat képes alkotni, aki már részt vett a kézműves foglalkozásokon, ahol könnyedén és jókedvűen tanulhatják meg az érdeklődők a különféle technikákat. Oktatójuk szenvedélyesen szeret szürke tárgyakból szépséges dísz-és használati tárgyakat alkotni. Fuksz Zsanettet kérdeztem a kezdetekről és céljairól.

Hogyan fordultál a kreatív tevékenység felé? Mi inspirált?

Az alkotásban, kézműveskedésben, kézimunkában az első tanítom a nagymamám volt, aki még hála a jó Istennek közöttünk él. Kedves emlékek, amikor hosszú téli estéken tanított kötni, a vén diófa alatt horgolni. Ma is őrzöm a függönyeit, polcszegélyeit a konyhámban. A terítőit rengetegen megcsodálják a kis üzletemben. Ő éreztette meg velem az alkotás ízét, örömét. Az én nagy példaképem Édesapám, aki festészettel foglalkozik, de emellett egy igazi ezermester. Mindig alkot valamit Anyukámmal, így ilyen családban élve nem nehéz kreatívnak maradni.

Hogyan találtál rá a Cadencere? Honnan tanultad a technikákat?

Az iskolában pedagógusként dolgozva mindig kutattam azokat a technikákat, amik nem költségesek, könnyen kivitelezhetők és a gyerekek számára ötletesek és sikerélményt okoznak. Így találtam rá a dekupázsolásra, teanszferálásra. Innen már egyértelmű volt, hogy mindig van hova fejlődni, és kell is ebben a varázslatos világban. Ehhez kiváló partnerem a Cadence és a török cég magyarországi disztribútora, Kardos Zsófia, aki fantasztikus továbbképzéseket tart Művészeti Műhelyében. Az ott tanultakat sokat gyakorolom az otthoni kis műhelyemben, hogy utána én is hitelesen tudjam továbbadni a technikákat a Fukszia Udvarba kézműves foglalkozásra ellátogatóknak.

Bármelyik évszakban sétál erre az ember, mindig hívogatóan szép a kert és a terasz az óriás kaspók és terrakotta cserepek látványától. Kérlek, mesélj ezekről a termékekről!

Mesélted, hogy tavaly nyáron népszerűek voltak a gyermek kézműves foglalkozások. Most mire készülsz?

Örülök, hogy júniusban újra indulnak a foglalkozások. A héten volt először gyerek alkotó délután, nagyon jó hangulatban. Igazán szeretek velük alkotni, csicseregnek, nevetnek, közben meglepően ügyesen dolgoznak.

Hogy látod, milyen hatással van a Fukszia Udvar kreatív műhelyébe járókra ez a tevékenység?

A felnőttekkel már van egy visszajáró kis csapatunk. Van, akinek egy nehéz élethelyzet elviselésében segít ez a tevékenység, van aki nagyon hálás, hogy egy új világot ismert meg. De a legtöbbet én kapom tőlük: szeretet, törődést, és bátorítást.

Mit jelent neked a kézműveskedés? Milyen pozitív tapasztalataid vannak önmagaddal kapcsolatban, míg alkotsz?

Nekem az alkotás a mindennapjaim része, de szerintem ezzel sok kreatív ember így van. Nagyon izgalmas kitalálni, hogy milyen ruhába öltöztessem a tárgyakat, esetleg azon ötletelni, hogy akinek ajándékba készítem, egy sokatmondó tárgyat kapjon. A megvalósítás egy örömmunka. Bár a karantén alatt készítettem egy fésülködőszekrényt, amit új technikákkal, tőlem kicsit távolabb álló színvilággal akartam megfesteni. De nem tudtam kilépni a komfortzónámból, négyszer festettem át és persze a végén a kedvenc színem győzött: a kék.

Milyen élmény volt számodra, hogy a téli és tavaszi balatoni regényben is szerepeltél a Fukszia Udvarral?

Köszönöm, hogy ilyen értékes kérdésekkel kerestél fel engem. Nagyon megtisztelő és az is, hogy két regényedben is szerepelhetek sok csodálatos ember és helyszín között. Olvasva a Fukszia Udvarról írt soraidat nagyon inspirálóak, szeretem a játékos jelzőidet, a megidézett mesebeli világot és békés hangulatot, amit regényedben továbbadsz rólunk az olvasóidnak.

Színek, fények, élmények Balaton-felvidék négy évszakos regénysorozat kapható Balatonfüreden, a Fukszia Udvarban.

 

Fukszia Udvar / 8230 Balatonfüred, Kossuth utca 5. / +36/30 620 3202

A Fukszia Udvar a Mesés Balaton-felvidék négy évszakos regények együttműködő és értékesítési partnere. Az üzletben a könyvek megvásárolhatók.                     

      

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.