Fukszia Udvar – Mediterrán életérzés Füreden

Trappolok a zajos füredi utcán, majd benyitok a kicsi fakapun, és átlépek egy másik világba, ahol mindig barátságosan várják a betérő vendéget. A fűben óriás terrakotta amforák és kaspók szépséges látványán ábrándozom. Az illatos növényekkel beültetett, harsány színű cserepekkel megpakolt lépcsőn lépkedve energikusabbá válok. Letelepszem a vendégmarasztaló, mediterrán terasz kényelmes hintaszékébe, majd lehajtom a felém kínált, isteni egykortyos presszót. Messziről édes latin dallamok kúsznak a fülembe. Hallom a tenger moraját, érzem a bódító, lágy szellő simogatását a karomon. Vidám, élénk színeket keverek palettámon, majd festeni kezdem a jelentéktelen, szürke fadobozt. Szenvedélyesen teszem fel egyik réteget a másik után. Nyelvem hegyét kinyújtom, annyira koncentrálok. Gyönyörű rizspapírt tépkedek, ódivatú csipkéket ragasztok, majd az egészet lecsiszolom, hogy antikhatású legyen. Elmélyülten szöszmötölök, majd tartok egy rövidke sziesztát a kőfalakkal szegélyezett, árnyas teraszon, ahol Fuksz Zsanettel beszélgetek nyári terveiről, utazásairól és a mediterrán életérzésről.

Itt van végre a mesés nyár, amit annyira vártunk. Ilyenkor a Balatonnál élő emberek még elfoglaltabbak, hiszen többet dolgoznak a szezon miatt. Gyakorlott pedagógusként és anyaként nem ismeretlen előtted az ilyenkor felmerülő probléma, hogy mi legyen a gyerekekkel, milyen értékes elfoglaltságot, tartalmas időtöltést találjunk számukra. Úgy tudom, hogy megoldásként kézműves programokat szervezel gyerekeknek a Fukszia Udvarban. Milyen izgalmas tematikával készülsz?
Biztonságos helyen, kiscsoportos, kellemes hangulatú kreatív foglalkozásokon várom a gyerekeket, ahol az alap kézműves hobby technikákkal is megismerkedhetnek. Tervezek saját pólóra, ruhára történő textilfestést, és készítünk nyári strandhangulatot megidéző kincses dobozokat, palackpostát. Manóházakat festünk, tündérkerteket dekorálunk.
Mikor lesznek az események? Kiknek a jelentkezését várod? Mik a feltételek?  
Nyári szünet ideje alatt szerdánként 13-17 óra között alkotunk a Fukszia Udvar kellemes, árnyékos teraszán. A foglalkozások kis csoportban történnek, maximum 6 fővel. 8-14 éves kor közötti gyermekek jelentkezését várom. Az élvezetes kreatív munka közben beszélgetünk, zenét hallgatunk, finomságokat csipegetünk. A gyerekek hazavihetik az elkészített szépségeket. A foglalkozások árai tartalmazzák az alapanyagot, festékeket, dekorációs anyagokat, ezen kívül üdítővel és finom csemegékkel, gyümölcsökkel várom a kis lurkókat.Minden esetben mérgező anyagot nem tartalmazó, gyermekbarát vízbázisú kreatív anyagokkal dolgozunk a Candence cég termékpalettájáról, melyik könnyen lemoshatóak a kézről.


Jelentkezés és bővebb információ:

Fuksz Zsanett mobilszám: +36/30 620 3202
e-mail: fukszzsanett@hotmail.com
Messenger üzenetben a Fukszia Udvar facebook oldalán.


Nyáron kiterjesztjük lakóterünket a teraszra, balkonra, kertre, hiszen szeretnénk minden pillanatát kiélvezni a napsütésnek. Ezeknek a szabadtereknek a szépsége, rendezettsége, színvilága meghatározza lelkiállapotunkat. A Fukszia Udvar mely termékeit ajánlod a mediterrán életérzés megteremtéséhez?
Egyre többen szeretnének mediterrán házban, kertben élni, amely némileg emlékeztet provance-i, toszkánai emlékeinkre. A kőkerítések, fedkövek, vaskos ajtók, mesélni tudó antikos kilincsek mind az életigenlő természet közeliséget, életörömöt erősítik, és ezek remekül illeszkednek a Pannon tájba. A harmónia eléréséhez még egyéb kiegészítőkre is szükség van, mint terrakotta növénytartók, vázák, kaspók, virágládák, antikolt fém asztalok, székek, falikút. Egy-egy nagy méretű amfora örökzöldekkel beültetve csodaszép látványt nyújt a zöld gyepen. Nagyon szeretem, amikor a termékeinken már látszik az idő munkája, elkezdődik az antikosodás. Ezeket ki lehet emelni virágkompozícióval, mélyzöld borostyánnal vegyítve. De talán a legszebb motívum a kaspókkal zsúfolásig pakolt lépcsőkorlátok, lépcsőszélek, melyek megvalósításához is tudunk termékeket ajánlani, hiszen nagy forma és méret választékkal rendelkezünk. Személyes kedvenceim az Andalúz földről érkező, kézi festésű, vidám színekben pompázó növénytartóink, melyek önállóan is szemet gyönyörködtető díszei egy asztalnak vagy ablakpárkánynak. Színeikkel, formáikkal az otthon melegét adják minden helyiségnek.
Nem mindenkinek van érzéke a növények ültetéséhez, a kaspókban elhelyezett virágok gondozásához. Ebben számíthatnak-e rátok a vásárlók?
Természetesen. Nagyon fontosnak tartom a pontos felvilágosítást, hisz nem csak a beültetett virágokat kell gondozni, ápolni, hanem az edényeket is. Nagyobb amforákban célszerű olyan növényeket nevelni, melyek bírják a hideget, és kültéren átteleltethetők. Ilyenkor a súlyos, nehéz edényeket nem kell védett helyre cipelni, csak kicsit a talajtól megemelve tartani, akkor nem éri őket fagyási kár. Saját kertünkben évek óta így telelnek át az óriás amforák, kupák. Kisebb, könnyebben mozgatható cserepekbe érdemes olyan növényeket tenni, amelyek védelmet igényelnek a hidegebb hónapokban. Ilyen a leander, a valódi fűszerbabér, a mirtusz, a szerelemvirág vagy a szereleminda is. A citrom, a narancs, mandarin és a különböző pálmafélék az utóbbi években egyre kedveltebbek lettek, érdemes megpróbálkozni a tartásukkal. A mediterrán kert a Földközi-tenger környékén kialakult sajátos kertépítészeti stílus, melyet a könnyed és laza életérzés okán egyre többen szeretnének a kicsit kötöttebb magyarországi kerthangulatba is csempészni. Nem kell tökéletességre törekedni, lehet foltosabb, antikosabb az a gyönyörű kaspó, mert így lesz története a kertünkben. Ezt a hangulatot karakteres tárgyak és növények segítségével könnyedén megvalósíthatjuk. A beültetésben nagyon szívesen adok tanácsokat, sőt segédkezem is. Balatonfüred 20 km –s körzetében a szállítást is megszervezzük.
Két legfontosabb termékcsaládotok Dél-Európából érkezik. Vonzódsz a mediterránumhoz, és szeretnéd ezt a miliőt becsempészni az emberek életébe. Mik azok az értékek, élmények, amik ennyire megfogtak utazásaid során, hogy szeretnéd megosztani vásárlóiddal?
Megigézett a napsütötte mediterrán tengerpartok hangulata, és esténként az ódon sikátorokban bolyongás. Egy életre szóló szerelem alakult ki köztem és a mediterrán térség között. A többféle mediterrán stílus közül – provance-i, spanyol, görög, olasz – talán az utóbbi áll legközelebb szívemhez. Úgy érzem, hogy a mentalitásunk nem áll messze az olasz emberekétől, talán ezért vagyunk annyira fogékonyak az életstílusukra, melyre leginkább az a könnyed boldogság jellemző. Utazásaink során nagyon sok élmény inspirált, de leginkább a vidék színei: a naplemente által ihletett intenzív vörös és narancssárga, az olajfák zöld színe, a tenger azúrkékje, a tengerparti homok meleg színárnyalatai. Aztán sorra vehetném a gasztronómiát, az olasz divatot, a pergős latin nyelveket. Imádom az olasz egykortyosokat. A kávézás Olaszországban majdhogynem szakrális élmény, aminek megvannak a maga szent és sérthetetlen szabályai. Az olaszok bárhol és bármikor kávéznak, és isteni. De rám legnagyobb hatással az ódon utcák, sikátorok, kőfalak, ajtók vannak. Vajon miről mesélnek nekünk? Amikor ebben a miliőben sétálunk, akkor felértékelődik a múlt, megelevenedik a történelem. Fontos lesz minden illat, minden mozzanat. Nekem ez a mediterrán életérzés, de ugyanezt élem át, amikor a Balaton-felvidék pazar tájait járom.

 

 

Fukszia Udvar / 8230 Balatonfüred, Kossuth utca 5. / +36/30 620 3202

A Fukszia Udvar a Mesés Balaton-felvidék négy évszakos regények együttműködő és értékesítési partnere. Az üzletben a könyvek megvásárolhatók.                     

      

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.