Beszélgetés Keller Borkával

Csupa mosoly és tenni akarás. Imádja a Balatont, és nap, mint nap lelkesen dolgozik azon, hogy legyen tél vagy nyár, mindenki értesüljön az értékes programokról, színes rendezvényekről, különleges kulturális csemegékről. Balatonudvariban jártam, és Keller Borbálával beszélgettem.

Mi motivált, hogy létrehozd a „Balatonudvari EZ+AZ” facebook csoportot?
Igazából ennek elég prózai oka volt. Éveken keresztül többször előfordult, hogy már csak utólag olvastam olyan helyi és környékbeli programokról, amiken szívesen részt vettem volna. Bosszantott, amiért az információáramlás hiánya miatt életre szóló élményekről maradtam le. Így jött az ötlet, hogy jobb híján saját magamnak összegyűjtöm a környékbeli programokat, érdekességeket, kirándulási lehetőségeket. Belevetettem magam a kutatómunkába, ám hamar rájöttem, ezt kár lenne nem megosztani másokkal, akik esetleg hozzám hasonlóan pórul jártak már. Ekkor született meg a gondolat, mi lenne, ha ezeket a hasznos információkat egy helyre rendszerezném és mások számára is elérhetővé tenném? Mivel az élet minden területén szeretek az ösztöneimre hallgatni és gyorsan cselekedni, viharos gyorsasággal született meg a Balatonudvari Ez+Az facebook csoport. Azt gondoltam, lesz talán 20 ember - ők is inkább csak az ismerőseim közül - akik csatlakoznak majd. Most, 2 évvel később boldogan mondhatom, közelítünk a 900 taghoz. Ráadásul ők mindannyian valamilyen úton-módon kötődnek Balatonudvarihoz. Nagy álmom, hogy átlépjük a bűvös 1000-et, ami a falu állandó lakosainak a háromszorosát jelentené.

Mennyi időt vesz igénybe, hogy naprakész legyen a programajánlód?
Ez egy nehéz kérdés.  Van, hogy egyszerűen csak szembe jönnek velem a jobbnál jobb programok olvasgatás közben, de  sokszor célirányosan keresek. Például mindig izgalmas egy új legendára, vagy régi elfeledett helyekre bukkanni böngészés közben. De összességében naponta több órát is igénybe vehet, hogy próbálok naprakész lenni. Szerencsére mára eljutottunk odáig, hogy négy évszakos lett a Balaton, és szezonon kívül sincs hiány programokból és látnivalókból, így mindig van miért kutakodnom.

Milyen szempontok szerint válogatsz a rengeteg balatoni esemény között?
Balatonudvari turisztikai szempontból a legjobb helyen fekszik. Az északi part közepén, Balatonkenese és Keszthely között félúton, a csodás Balaton-felvidék szomszédságában. Lehetnénk ennél jobb helyen? Itt aztán  tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére való időtöltést, sokszor az okoz nehézséget, mit hagyjak ki az ajánlásból. Igyekszem gondolni a gyerekekre, családosokra, sportkedvelőkre, gasztroturistákra, természetjárókra, vagy akár csak a könnyed szórakozásra vágyó fiatalokra. Ez egyébként a legnehezebb része a feladatnak: mindenkinek megfelelni és olyan programot ajánlani, amiért akár megéri beáldozni egy-egy strandon lazulós napot is.

Előfordult már, hogy közvetlenül segítséget vagy információt kértek tőled az oldalon keresztül?
Természetesen, nem  is egyszer. Mostanra rendszeressé váltak a megkeresések. A közösség összefogásával sikeresen oldottunk már meg különböző problémákat. Hazataláltak elkóborolt kutyák, elveszettnek hitt kulcsok, de új tulajdonosra találtak ingatlanok, egymásra talált építtető és szakember, munkaadó és munkavállaló. De sokan  töltöttek el néhány napot itt, Balatonudvariban, akiknek a csoporton keresztül sikerült szállást szerezni.

Mik a további céljaid az oldal fejlesztésével kapcsolatban?
Szeretném, ha még sok-sok évig ugyanilyen színvonalon tudnám működtetni a csoportot. Ha a tagok aktivitása és lelkesedése a jövőben is hasonlóan pozitív marad, akkor ez biztos így is lesz. Hosszú távú terveim között szerepel a szomszédos települések hasonló témájú  csoportjaival való összefogás, melyhez a kezdő lépéseket megtettem, és remélem, hogy a nyári szezonra már sikeresen tudjuk segíteni egymást.

Laktál Pécselyen, Örvényesen és Balatonfüreden. Most Balatonudvari az otthonod. Miért szereted a Balaton-felvidéket?
Mert egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nekem - aki itt születtem - nincs még egy ilyen hely az országban, ahol ennyi csodával találkoztam volna. A természeti kincseket mindenki ismeri, de sokan nem tudják, hogy milyen gazdag legelők vannak a vidéken, ami által fantasztikus tejtermékek, sajtok készülnek. A speciális klímának köszönhetően tobzódunk a levendulában, egyéb gyógynövényekben és gyönyörködhetünk az őshonos mandulásokban. Egy-egy túra alkalmával  megmászhatjuk a történelmi jelentőségű hegyeket, majd kárpótlásul a fáradtságért, órákon át élvezhetjük a lélegzetelállító kilátást, ami fentről nyílik a Balatonra. És ha ennyi még mindig nem lenne elég, itt készülnek a legjobb balatoni borok is.

Balatonudvariban melyek a kedvenc helyeid? Milyen látnivalókat ajánlanál az ide látogató turistáknak?
Szeretek sétálni a falut átszelő bicikliúton, mert minden évszakban más arcát mutatja. A szomorúfűzzel szegélyezett parktól indulva, majd a tekintélyt parancsoló gesztenye soron áthaladva szinte újjászületik az ember. Ilyenkor, ha már a fövenyesi részen járok, muszáj útba ejtenem a Kertmozit vagy a strandot. Előbbi a gyerekkoromba repít vissza a hangulatával, utóbbi pedig számomra a tökéletes kikapcsolódást nyújtja. Egy pohár rajnai a kedvenc strandbisztrómban, hosszú baráti beszélgetések a hatalmas fák árnyékban és máris elillan minden gondom. Ha a másik irányba indulok, akkor szívesen barangolok a régi ófalu szépen helyreállított házai között. Ezt teszem főleg azért, mert nagymamám is itt született valahol, de miután nem sokkal később elköltöztek, és felmenői közül már senki nem él, aki pontosan meg tudná mutatni melyikben, azt hiszem ez is kis falunk örök titka marad.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.