KŰVÖLGY TANYA – DÖRGICSE

A dörgicsei Kűvölgy Tanya mellett haladunk el, hiszen sietünk a Pusztatemplom irányába. A misztikus irodalmi barangolásnak ezen a szakaszán mindig mosolyogva figyelem útitársaim arcát, ahogy becézgetik, simogatják, friss zölddel etetik a kerítéshez rohanó kecskebandát, akiken látszik, hogy jól vannak tartva. Hat hektáros zöldterület áll a rendelkezésükre, ahol virgoncan futkározhatnak és szabadon legelészhetnek. Itt a születésnaposok ajándék abrakot kapnak, mindenkit a nevén szólítanak, hogy érezze fontosságát. Tágas istállóba húzódhatnak az erős napsütés vagy a hirtelen érkező vihar elől. Igazi paradicsomi körülmények ezek, már nem is csodálkozom azon, hogy olyan finom a dörgicsei kecsketej, simogatós és lágy a kecskejoghurt, és különlegesen zamatosak a Kűvölgy Manufaktúra ízesített kecskesajtjai.

A kétszemélyes vállalkozásban dolgosak és pörgősek a napok, nincsen pihenőnap, hiszen a farm folyamatos odafigyelést igényel. A harminc fejőskecske mellett ott lebzsel a szaporulat, ezen kívül két saját lovacska, vendég lovak, birkák, nyulak és baromfik laknak még a tanyán. Deák-Szabó Szabina és Deák Attila hatékonyan összedolgoznak, ami elengedhetetlen, hogy minden olajozottan működjön. Ebben az évben megszülettek ikreik: Zsombor és Csongor, ami gyors átszervezést igényelt a manufaktúra életében. Most Attila végzi a munka oroszlánrészét a Kűvölgy Tanyán. Naponta kétszer megfeji a kecskéket, szerencsére már fejőgéppel. Emellett ellátja az összes állatot, rendben tartja a birtokot, készíti a sajtokat. Szabina energiáját és idejét nagymértékben lekötik az ikrek. A házi kecskejoghurt készítését mégsem adta ki a kezéből, emellett fogadja a rendeléseket, és kiszállítja az árut pénteken. A személyes kapcsolattartást, vásárlói visszajelzéseket, a minőség fenntartását nagyon fontosnak tartják a Kűvölgy Manufaktúrában.

2009-ben nyitották meg tanyájukat egy falka megörökölt, rakoncátlan kecskével, és rá egy évre belefogtak a sajtkészítés rejtelmeibe. Az egészséges kecsketej hallatán sokan elhúzzák a szájukat, és hevesen rázzák a fejüket: „Csak ne lenne olyan erős a szaga!” A Kűvölgy Manufaktúrában a fogyasztók igényeinek megfelelően olyan eljárást használnak a feldolgozás során, amely kiküszöböli a markáns íz-és szagélményt. Szabina nevetve elárulja a titkot, amikor kíváncsiskodom a részletekről. A „szagos” bakkecske csak a fedeztetéskor lehet a nőstények közelében, így nem fokozódik a hormontermelés, ezért a tej íze semleges marad. Nagyot kortyolok a hűvös kecsketejből, és elégedetten bólintok. Gyerekkori emlékek lebegnek a szemeim előtt, amikor mohón kortyoltam a valódi tejet, amit erőteljes tempóban átvett a ma már majdnem műanyaggá silányított nagyüzemi termék. Ringatjuk kicsit Zsombit, mert nyugtalan a perzselő hőség miatt, míg Csongi elégedetten szuszog a babakocsiban. A növényekkel körülvett teraszon letelepszik mellénk a békesség és nyugalom, szemünk megpihen a festői kilátáson. Minden érzékünket előkészítjük a családias hangulatú sajtkóstolóra. A natúr kecskesajt lett a kedvencem. Szabina lelkesen megosztja velem az alapsajtból készített ételek receptjeit. Szorgosan jegyzetelek, miközben csípegetem a gazdag zöldfűszeres és chilis változatot. A serpenyőbe kevés olívaolajon megkapatunk egy szeletkét, majd olívabogyóval és paradicsommal tálaljuk. Kipróbáljuk a grillezett kecskesajtot is, amihez finom dörgicsei bor dukál. Pestos spagettire, sós jellegű lepényekre rámorzsoljuk a Kűvölgy Tanya kecskesajtját, így isteni íz élményeket élhetünk át, de ha nincsen időnk pepecselni a konyhában, akkor két vastag szelet a szendvicsbe zöldségekkel, és készen is van pompás nyári ebédünk. Kanalazgatom a hűvös házi kecskejoghurtot, melynek bársonyos íze jólesik az izzasztó kánikulában. Majd mesélek Zsombinak és Csonginak egy szerelmespárról, akik messzi földről elindultak, hogy megtalálják a legszebb vidéken azt a falucskát, ahol boldogan éldegélhetnek. A távolból hallom a huszonhat éves Carlo lovacska felszabadult nyihogását, a kecskebanda elégedett mekegését. A fiúk mosolyogva elbóbiskolnak, mi kávénkat kavargatjuk, és hálát adunk, hogy a mesés Balaton-felvidéken élhetünk.

Szabina és Attila tavasztól nyárig szívesen látnak vendégül gyerek-és felnőtt csoportokat tanyalátogatásra, ahol az állatok simogatása is engedélyezett. A hangulatos kóstolásokra előzetes bejelentkezés szükséges. Telefonon és e-mailben lehet rendelni a finomságokból. Péntekenként van házhozszállítás Dörgicse – Vászoly – Pécsely – Balatonfüred útvonalon. Nyáron minden szombaton a hónap első és harmadik hetében a Vászolyi Termelői Piacon vásárolhatunk a Kűvölgy Manufaktúra termékeiből, ahol Attila szeretettel várja az érdeklődőket. Balatonakaliban a Fék Üzletházban kapható házi kecskejoghurt, amely mára már sokak kedvence lett.

Kűvölgy Tanya – Kűvölgy Manufaktúra

Deák-Szabó Szabina, Deák Attila

Telefon: +36/30 954 8448

e-mail: kuvolgytanya(kukac)dorgicse.info.hu

      

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.