Dörgicsei Levendárium – Minden, ami levendula!

Dr. Demján Ildikó álmodta meg a dörgicsei Szent Péter Ikertemplom mellett a régió mesebeli levendulását. A különleges rezgésű hely atmoszférája békésen körül lengi a Dörgicsei Levendula Majort, ahol hat hektáron termesztik a lila csodát, az ősidők óta ismert gyógynövényt.

Az orvos-természetgyógyász Ildikó szereti a természetet, szívügye a környezetvédelem, a táj védelme, a Balaton-felvidéki szelíd kultúr-táj megőrzése, mely az utóbbi időben egyre nagyobb veszélyben van. Számára egyedüli megoldást a biogazdálkodás jelentett, hiszen csak a gondosan nevelt növényekből lesznek „gondos” termékek. A „Levendárium” egyre kedveltebb és ismertebb márkanév lett. A bio levendulás termékek palettája az elégedett vásárlói visszajelzések és felmerülő igények alapján évről-évre bővült. A termékek kaphatók saját üzleteikben Dörgicsén és a Mamut I. Bevásárlóközpontban, webshopon és viszonteladóknál. Demján Ildikóval beszélgettem.

Az elmúlt 15 évben óriási eredményeket értél el. Rengeteget dolgoztál, hogy felépítsd a Levendáriumot. A közeljövőben milyen célokat tűztél magad elé?

Most fejeztük be a kozmetikai üzem bővítését. A munkálatok komoly erőfeszítést igényeltek a napi feladatok mellett, de nagyon szép lett az új üzem rész is. Lehetőségünk nyílik újabb termékek bevezetésére, szélesíteni szeretnénk palettánkat, mert szerencsére az emberek egyre tudatosabban keresik a tiszta, méregmentes kozmetikumokat. A levendula számos területen bevethető az életminőség javítására, egészségünk védelmére, helye van otthonunkban és a házi patikában, az állatgyógyászatban és a testápolásban egyaránt.
A tél végére legyengül immunrendszerünk, és erősítésre van szüksége szervezetünknek. Melyik Levendárium terméket ajánlod ennek orvoslására?
Télen és még tavasz elején is könnyen megfázunk a nagy hőingadozás miatt. Sokan vannak, akik nem lépnek időben, majd nehezen heverik ki az influenzát és a kínzó köhögést. A legfontosabb a gyorsaság, hogy már az első jelekre nyakon csípjük a felszínen megjelenő tüneteket - az orrfolyást, kaparó érzést a torokban, hidegrázást - és ne menjen a mélyebb szövetek felé. Ilyenkor mindent be kell vetnünk, hogy leállítsuk a beinduló folyamatot. Első lépésben forró fürdőt javaslok hibrid levendulaolaj és eukaliptusz illóolajokkal. Ebből 6-6 cseppet sóban, mézben feloldva és a legvégén hozzáadva a fürdővízhez, amelyekből mélyeket lehet szippantani. A „Tiszta Légzés” illóolaj-keverék, bemasszírozó olaj és a fürdősó illóolajai csodákat tesznek. Az illóolaj-keverék hibrid levendulát, eukaliptuszt, ravinsarat és erdei fenyőt tartalmaz.  Sajnos legutóbbi tendencia, hogy kidobálják a kádakat zuhanyra cserélve. Ilyen esetben is megoldás lehet a forró lábfürdő. Cseppentsünk a két fajta bio levendulaolajból, mellé ajánlott a teafa és eukaliptusz. Láz esetén gyorsan segít, ha a talp közepébe masszírozzunk a levendulaolajból. Gyerekeknek 1-2 csepp, míg felnőttek esetében 7-8 csepp hamar lehúzza a magas hőmérsékletet.
A Dörgicsei Levendula Major mára vonzó turisztikai látványossággá vált. Főszezonban, levendula virágzáskor a több mint harminc fajta levendula és a kolostorkert gyógynövényei varázslatos élményt nyújtanak. Milyen programokkal kedveskedtek ezen kívül a kertlátogatóknak?
Elmaradhatatlanok az évek óta népszerű rendezvényeink. Június 15-én Kövi Szabolcs látogat el hozzánk az orvosi levendula csúcsvirágzásának időszakában. Saját műveit adja elő egzotikus fuvolákon, pánsípon, furulyákon. Nyugágyakban hallgathatják a vendégek a gyönyörű, meditatív muzsikát. A Levendula Napot június 22-én tartjuk. A programban szerepel vezetett kertlátogatás, látványlepárlás, kézműves foglalkozások. „Szedd magad!” a levendulát. Manaman hang-drum koncert szórakoztatja a közönséget. Augusztusban szeretnénk megtartani a szokásos Hamvas Béla estünket. Emellett a levendula virágzáskor kétszer szervezünk „Szoborpark sétát” dr. Jurasits Zsolt vezetésével.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.