Ló asszisztált tréningen jártam

Balaton-felvidéki könyveimben sokat írok a lovakról. Ez a hihetetlen érzékeny állat, nagy hatással van rám. Elég csak a szemébe nézni, lehull a lepel, és meglátjuk igazi arcunkat. Ott állunk a hatalmas, csupa szív állat előtt, aki megtanít bennünket újra kapcsolódni önmagunkkal, és elfogadni azt, akik vagyunk.

Szabó Emese Hajnalka különleges coachinggal foglalkozik, módszere az állatasszisztált tréning felkeltette az érdeklődésemet. A találkozás során átélt mesés élményem regénybe illő.

Húsz éve trénerként, coachként dolgozol. Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy lovakkal dolgozz a tréningeken?
Idén 30 éve kezdtem el tréningekkel és néhány évvel később coachinggal foglalkozni. Ezeket a képzéseket hazai és nemzetközi vállalatok munkatársai és vezetői számára tartottam. Úgynevezett indoor tréningek voltak ezek vezetőknek, ügyfélszolgálatosoknak, értékesítőknek, szállodák konferenciatermeiben vagy a megbízó tárgyalójában. 2013-ban lett egy lovasbalesetem, ami miatt hónapokig nem tudtam lóra ülni, a lovamat viszont nem akartam elhanyagolni, így elkezdtem módszereket keresni a hogyanhoz, azaz ahhoz, hogyan tudok földről dolgozni Báróval. Igy találkoztam a szabadon idomitással és a természetes módszerű lókiképzéssel. Ezeket tanulmányozva láttam, hogy ez jó megoldás számomra. Ahogy elkezdtem ebben az új szisztémában edzeni Báróval, hamar jöttek a párhuzamok az életemmel, a tréneri munkámmal. A ló rávezetett a gyengeségeimre és megmutatta, hogy miben vagyok jó. Ezért elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon ez a fajta együttlét, tanulás, önfelfedezés mások számára is hasznos-e. Mint a mesékben, három kérdésre kerestem a választ, három év teszteléssel: Nem lovasok számára is izgalmas-e a lovas tréning/coaching? Lovasoknak tud-e pluszt adni a lovas tréning/coaching? Hol a határa a ló szerepeltetésének? (hogyan ne legyen cirkuszi mutatványos vagy pusztán biodíszlet a ló)
Miután ezekre saját tapasztalataim és teszt programok alapján megkaptam a válaszokat, elindítottam élesben ezeket a speciális (outdoor) tréningeket/coachingot, céges megrendelők és magánszemélyek számára is. 2019-től pedig Állatasszisztált-tréning&Coaching Központ néven módszertani és tréning bázist indítottam be. A Központ szolgáltatásai: állatasszisztált tréning/coaching, ló asszisztált tréner- és coachképzés, szupervízió, tanácsadás. Annak köszönhetően, hogy tavaly októberben találtam egy kis kutyát, a ló mellett kutya is segíti a résztvevőket a tapasztalatszerzésben.
A ló hihetetlen érzékeny állat, elég csak a szemébe nézni, és meglátjuk igazi önmagunkat. Mennyivel lehet hatékonyabb eredményt elérni ezzel a módszerrel, mint a klasszikus coachinggal? Milyen hatással van ez a különleges állat az emberekre a tréning során?
Mindenképpen más hatása van az állatasszisztált oktatásnak, hiszen a ló előtt nem tudjuk megjátszani magunkat, álarc nélkül állunk mellettük, körülbelül 3-10mp múlva már az ügyfél problémájánál tartunk, nem kell hosszú köröket futnunk az ügyfélnél, hogy kiderüljön mi a valódi problémája. A lovak előítélet és ítéletmentesen adnak visszajelzést, és mint afféle reagáló állatok, arra adnak választ, amit és ahogy teszünk velük. Így nagyon látványosan megmutatják, hogy ha változtatunk viselkedésünkön, hozzáállásunkon, testbeszédünkön, akkor változás fog bekövetkezni a másikban is.
Miben nyújt többet és milyen készségeket fejleszt a lovakkal asszisztált képzés?
Mint ahogy azt előbb mondtam, előítélet és ítéletmentesen viszonyulnak hozzánk. Náluk tiszta lappal tudunk indulni. Itt persze nem az elrontott lovak reakcióira gondolok, az más helyzet. A lovak mérete, ereje, teljesítőképessége csodálattal tölti el a legtöbb embert, ugyanakkor megtanítanak az alázat érzésére is. Fantasztikus megélni azt, hogy egy 5-600 kg-os állat, akár szabadon, mindenféle fizikai kontaktus nélkül is, követ bennünket és megcsinálja, amit kérünk tőlük. A mai ember nagyon eltávolodott a természettől és igy saját magától is elidegenedett. A lovak segítenek visszatalálni önmagunkhoz. Megmutatják a jó és szerethető részünket, és azt hiszem, erre sok embernek nagy szüksége lenne.
Látszik, hogy nagyon szeretetteli és személyes a kapcsolatod a lovaddal. Milyen a munkakapcsolatotok?
Báró – hogy finoman fogalmazzak - nagyon előkelő helyen áll a szívemben. Számomra ő egy csodaló. Idén 19 éves lesz, de jelenleg visszafiatalodóban van, mint Benjamin Button. Mondjuk nem kevés időt, energiát igényelt, hogy ide jussunk, de ha a szemébe nézek, akkor megerősödöm abban, hogy jó döntést hoztam vele kapcsolatban. Egy saját lovam van, és ha a képzés miatt több ló részvételére van szükség, akkor a lovardától kérek kölcsön plusz lovakat. Ilyenkor a programok, képzések előtt több alkalommal dolgozom az új lovakkal, hogy mire itt a tréning/coaching, addigra már ismerjük egymást.
Hogyan készültök fel a tréningekre?
Báróval majdnem minden nap edzek, vagy játszunk és jókat sétálunk. Minden nap dolgozom a kapcsolatunkon és csiszolom a kommunikációnkat. Ha új eszközt szerzek be, azt előtte megmutatom neki, hozzászoktatom. Báró egy nyugodt, kiegyensúlyozott ló, mégis fontos, hogy a lehető legtöbb lehetséges ingert ismerje. Bárcinak nem okoz problémát, ha sokan vannak körülötte, vagy ha bizonytalankodnak mellette, mégis úgy korrekt mind a résztvevőkkel, mind a lovakkal szemben, hogy minimalizáljam a félelem faktort. Ezért évek óta a természetes módszerű kiképzés mellett Akadémista kiképzést tanulok és alkalmazom a lovak felkészítésében. Az idegen lónál azt keresem meg, hogy hol vannak a korlátai. Ez azért fontos, hogy ne a tréning/coaching során derüljön ki, hogy mit nem szeret, vagy nem tud a ló, azonban még igy is előfordul, hogy változtatok a tervezett gyakorlatokon, a ló aznapi hangulata, állapota vagy a résztvevő(k) miatt.
Ajánlod-e a módszert, ha valaki nem tud lovagolni, vagy éppen fél a hatalmas termetű állattól, esetleg leesett lóról, és fóbiája van?
Abszolút. A ló asszisztált tréning/coaching során jellemzően földről dolgoznak a résztvevők, általában nem ülnek lóra. Nem a lovastudásuk fontos, hanem például az, hogy új helyzetben hogyan oldanak meg feladatokat, milyen gyorsan jegyeznek meg és tanulnak új információkat stressz alatt, hogyan oldanak meg problémákat vagy milyen kiaknázatlan erőforrásaik vannak.
Tavaly kifejezetten lótól félőknek hirdettünk meg programot: „Bátorság nap” címmel. A programot a ménesben, 20 ló között zártuk. Persze nagyon figyeltünk mindenkire, de mire erre a programelemre sor került, már sokat tudtak a lovakról, bíztak már bennünk és a lovakban annyira, hogy mindenki kijött a legelőre és odament az ismeretlen lovakhoz is. Volt olyan, aki pár nappal a képzés után visszajött a családjával és serénykedett a lovaknál, adta tovább gyermekeinek az információkat, amiket előtte tőlünk tanult. Miután magam is elszenvedtem lovas balesetet és „visszaterápiáztam” magam, így tudok azoknak is segíteni, akik emiatt tartanak a lovaktól vagy saját maguktól. Szépen lépésről-lépésre teszik le a félelmeiket, blokkjaikat a résztvevők.
Szereted a Balatont? Melyik évszak itt a kedvenced és miért? Van-e mélyebb kötődésed a Balatonhoz? Melyik a kedvenc helyszíned a Balaton-felvidéken?
Azt gondolom, kevés ember van Magyarországon, aki ne szeretné a „Balcsit”. Gyerekkoromban minden nyáron minimum 1-2 hetet eltöltöttem különböző vállalati üdülőkben. Nekem akkor a Balaton egyenlő volt a nyaralással, játékkal, a suli szünettel. Jó pár év múlva már trénerként tértem vissza és ekkor egész más oldaláról ismerhettem meg a Balatont. Megélhettem milyen az ősz a magyar tenger mellett. Láttam milyen nyugodt, kisimult és csendes tud lenni a víz, ami szinte hipnotizálja a partján merengő embert. A férjem Balatonalmádiban született, igy rendszeresen hazalátogatok vele. Ő pedig egy harmadik rétegét mutatta meg a Balatonnak: az ő Balatonját.
Nemrég jelent meg "Négylábú suttogók" című könyved. Mi motivált, hogy megírd? Szakmai kötetnek szántad, vagy mindenkinek megérinti a szívét, aki elolvassa, átlapozza?
A könyv szakkönyv, de érthető nyelven sok esetpéldával illusztráltam. A cél kettős volt:
megszólítani a lovasokat és a HR/Cégvezetőket, akik tréningeket keresnek munkatársaiknak, vezetőiknek. A könyv hiánypótló, nincs ilyen jellegű irodalom sem magyar, sem idegen nyelven. A Lovakkal. Együtt. című könyv a lóetológia, lókiképzés, a humán pedagógia és pszichológia gyakorlati elemeit ötvözi. A 200 oldalas könyvben igyekeztem a párhuzamokon keresztül megmutatni, azt, hogy mennyi mindent tanulhatunk a lovaktól, másrészt erősíteni akartam, hogy a ló asszisztált tréning/coaching vezetése egy szakma, amit meg lehet és meg is kell tanulni. A jó trénernek/coachnak értenie kell a pszichológiához, az emberek/csoportok működéséhez, az ellenállások kezeléséhez, a témához, amit tanít, a céges megrendeléseknél ismernie kell a cégek működését, döntési folyamatait és értenie kell a lovak nyelvén, szerintem kiképzői szinten. A tapasztalat az, hogy családi könyv lett. A szép képek miatt a gyerekek is szeretik nézegetni, a tartalma miatt meg lovas és nem lovas szakemberek, HR vezetők is szívesen olvassák.

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.