Szabó Emese Hajnalka - Lovakkal és kutyákkal együtt

Amikor a holnap másolja a tegnapot
(Kowalsky nyomán)

Van olyan az életünkben, amikor elakadunk, valami miatt újra és újra ugyanaz történik velünk. A díszlet változik, de a történet nem.
Bárki megélhet ilyet, akár többször is élete során. Ez törvényszerű, de az már nem, hogy ne lehessen változtatni rajta.
Sok módszer létezik, hasznosak, haszontalanok, rövid vagy hosszú ideig tartók, amivel segíteni tudunk magunkon. Ezek egyike a ló/kutya asszisztált tréning és coaching.
A lovak szabadságra születtek és igy az ezzel összefüggő működést tudjuk tőlük megtanulni. Ugyanakkor menekülő állatok is, ami miatt az alkalmazkodás és az újrakezdés Mesterei. Megszólítják bennünk az Áldozat, az Üldöző vagy épp a Megmentő állapotainkat.
Segítenek a perspektívaváltásban, abban, hogy más szögből vagy magasságból szemléljük a problémáinkat, életünket a jelenben és flowban lenni megtapasztalni az erőnket és azt, hogy hol a billenőpont a határozott és az erőszakos viselkedés közt. A lovak középre igazítanak bennünket és erre időről időre mindnyájunknak szüksége is van. Az önbizalomhiányost megemelik, az önbizalomtól túltengőt visszahúzzák a földre.

A kutyák szolgálni születtek és mint afféle ragadozók, szeretnek megdolgozni a szeretetünkért, az ételért. Igy nagyon nagy segítséget adnak a következetesség, az elvárások megfogalmazása, a teljesítményállitás területein.
A kutyákhoz le kell guggolnunk, ezzel segítik a más nézőpontból történő szemlélődést. Miután a kutyák érdekek, szükségletek mentén működnek, igy segítségükkel felismerhetjük például a saját szükségleteinket, vagy azt, hogy ki tudjuk-e fejezni azokat? Rájöhetünk, hogy miről is szól valójában az állathoz való ragaszkodásunk, megtanulhatunk helyesen szeretni, dicsérni, szabályokat alkotni és betartatni azokat.

Mindkét állat remek tanulási színteret biztosít, a Szeretet nyelv, a motiválás, a célokban gondolkodás, a szabályok és feladatok megkülönböztetése területein is.
Bárki felfedezheti ezt a csodavilágot, hiszen a ló és kutyaasszisztált képzésekhez semmiféle előtanulmány nem szükséges, sőt igazából az sem baj, ha valaki fél a lovaktól vagy nem rajong az állatokért. A programokban, - bár lóval, kutyával végzünk feladatokat, - az állatok szimbólumok. Ezek segítenek az adott állatos helyzet és a résztvevő élete közti párhuzamok megtalálásában, blokkok oldásában és a továbblépésben.

Írta:
Szabó Emese Hajnalka
Lovastréner és lovascoach