A Nagyvázsonyi Pálos rom titkai

Korunk rohanó emberének nem kell messzire mennie, hogy kiszakadjon a nagyváros mókuskerekéből, a folyamatos pörgésből, a stresszes hétköznapokból. A Balaton-felvidék elérhető közelségben van, és különösebb költségekbe sem kell vernünk magunkat, hogy feltöltődjünk a régió mesés látványával és misztikus energiájával. Mert valljuk be, igazából ez a kettő a legvonzóbb ezen a vidéken.

Abban a pillanatban, amikor meglátjuk gyerekkorunk kedvenc tavát és az északi part hangulatos völgyeit és szemkápráztató hegyeit, a mellkasunk közepén enyhe zsibongást érzünk, mint amikor szerelmes lesz az ember. Már a gondolattól is, hogy ide készülünk: ünnepi díszbe öltöztetjük szívünket. Azt sem bánjunk, hogy jégcsap lóg a fákról, és a tavasz első madárfüttyös hívószavára elindulunk. Elég egy strapabíró túrabakancs, egy jó térkép, néhány szendvics és forró kávé a hátizsákban, és már baktatunk, hogy felfedezzük a szakrális helyeket, ahol feltöltődhetünk, meditálhatunk, jógázhatunk, kikapcsolódhatunk. Itt végre nyugtunk van, és boldogan hagyjuk hátra örökké figyelmet követelő „túlságosan is okos kütyüinket” és a szürke hétköznapok feladatözönét. Az erdő mélyén megbújó, titkokat őrző kőromok, a vadregényes természet, az énekesmadarak örömzenéje és a misztikus helyek energiája gyógyítja a lelkünket. Bármilyen furcsa is, de a végtelen csöndben meghalljuk saját elnyomott belső hangunkat, és gyaloglás közben helyrezökken az életünk, megoldást találunk a problémáinkra, kitisztul a fejünk. Természetes terápia a kimerülés, elfásulás, szomorúság ellen.                                                                                                                                          
Aki már járt Nagyvázsonyban a Szent Mihály Pálos Kolostorromnál, és átadta magát az időtlenségnek, tudja, hogy milyen különös ez a hely. Jólesik itt elidőzni, csöndesen elüldögélni, körbesétálni a kolostorromot, faggatni a köveket, hogy meséljenek a régi időkről. Sok mindent megtudhatunk a nagy tudással rendelkező pálos szerzetesekről, a kódexek készítésének nehéz, ám csodálatos tudományáról, a spiritualitás fontosságáról. A legyőzhetetlen Kinizsiről, aki hadvezér létére felismerte, hogy a tudás őrzőinek szüksége van a támogatásra, hogy a világtól elvonultan olyan ügyeken dolgozzanak, amik felemelik a nemzetet és táplálják az emberi lelkeket. Boldog Özsébről, aki a magyar pálos rendet alapította, és összefogta az addig erdők mélyén és barlangokban bolyongó remetéket, akik az isteni utat választották.
Nagyvázsony napjainkban is különleges hely. Amikor belépsz a község határán, megérzed az ősök szellemi hagyatékának energetikai lenyomatát. Észrevétlenül visz a lábad az erdőben rejtőző Pálos-romhoz, hogy megtaláld a nyugalmat és a békét, majd feltöltődve hazatérj és megvalósítsd sokszor elérhetetlen álmaid.    

„A köd lassan felszállt. Az erdővel körülvett, érintetlen tisztás kellős közepén rábukkantam a misztikus Szent Mihály Pálos kolostorromra. Kucorogtam egy kövön, és csöndben várakoztam. Vágytam a megértés csodájára. Kutattam a sűrűben megbújó rom rejtélyeit. A különleges rezgésű hely energiája körbefont, és feloldotta egyedüllétemet. Észrevettem a fák között imbolygó, parányi fényeket. Talán erdei lidércek lehettek. Özséb jutott eszembe, aki a pálos rendet alapította, miután megfejtette látomását. Mi történhetett vele, hogy egy szép napon szétosztogatta vagyonát, és elvonult az erdőbe remetének? Valami nagy tragédiát élhetett át, hogy önszántából vállalta a nincstelenséget és otthontalanságot? Lehet, hogy elveszítette a szívének legkedvesebb embert, vagy lelkéből fakadó elhívást érzett, hogy kövesse a számára rendeltetett isteni utat?”
Idézet Gajdos Erika Tímea: Misztikus ősz a Balaton-felvidéken c. regényének Nagyvázsony – Szent Mihály Pálos rom fejezetből


Nagyvázsonyban, a Közéleti Kávéházban mesélek a négy évszakos Balaton-felvidéki regények születéséről, nagyvázsonyi élményeimről, a helyszínek kiválasztásáról, a regényírás kulisszatitkairól, inspirációimról, a mesés régió értékeiről. Arról, hogy mit jelent nekem a Balaton-felvidék. Szeretettel várok Mindenkit, aki találkozni szeretne velem és regényeimmel, melyeket a helyszínen dedikálok. A Kinizsi Vár régészeti feltárásainak tapasztalatairól a Szakértők mesélnek majd nekünk, amit én már nagyon kíváncsian várok.
Időpont: 2019. február 27. szerda, 18.30 óra
Helyszín: Nagyvázsony, Reményi Antal Rendezvényház

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.