Pécselyi látogatás

Amikor elhagyod Vászolyt, és elindulsz Pécsely irányába, káprázatos szépségű panoráma tárul eléd. A havas dombokon megbújó présházak mesebeli hangulata jókedvre derít. Az egymásba kapaszkodó szőlőhegyek gyöngéden körbeölelik a Pécselyi-medencét, mint féltve őrzött kincset.

A messziségben felvillan a Tihanyi Apátság sziluettje és a megzabolázott, jégbezárt Balaton. Ez az a magaslati pont, ahol meg kell állni, és lebegni kicsit az időtlenség szárnyán. Hópelyhek szállingóznak az orrod előtt, és végtelenül szabadnak érzed magad. Puha hótakaró borítja Pécselyt, a megvadult szél belekap a hajadba, de te nem törődsz semmivel, nekivágsz a régen Szabad-hegynek nevezett Zádor-várhoz, hogy átlépj egy különleges világ kapuján. Csodálatos túraútvonal télen is, ami után jólesik a megérkezés a hólepte faluba, ahol Pécsely Polgármester Asszonyával, Burgyánné Czibik Évával beszélgettem.

Mozgalmas időszak áll mögötted, nagyon sok mindent sikerült megvalósítanod az elmúlt években. Szeretnélek megkérni, hogy mesélj az eredményekről, amelyekre büszke vagy.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2014. óta minden évben sikerült egy kicsit szebbé, élhetőbbé tennünk Pécselyt. Szinte teljesen felújítottuk a kultúrházunkat, megvalósult a tető-és nyílászáró csere, a házfestés és járólapozás. Kialakítottunk egy új konyhát is. Az orvosi rendelőnket és orvosi lakást kívül-belül megújítottuk, és mozgáskorlátozott mosdóval bővítettük. Az óvoda és orvosi rendelő előtti, már igencsak rossz állapotban lévő járdát újraburkoltattuk, és három utat újraaszfaltoztattunk. Több kisebb bekötőutat is elláttunk aszfalttal. Helyrehoztuk a köztemető ravatalozóját, és kialakítottuk a parkolót. A Fő utcában és a Hosszú utcában is megépült egy-egy járdaszakasz. A templomelkerülő járdát megvilágítottuk, valamint három napelemes kandelábert helyeztünk ki olyan részre, ahol szükség volt a fokozott biztonság érdekében a megvilágításra.
Büszke vagyok arra, hogy megkeresett bennünket egy vállalkozó, aki Pécselyt érdemesnek tartotta arra, hogy a két rossz állapotban lévő buszmegállót felújította és egy kulturált kukatárolót is épített.
Ezen felbuzdulva az önkormányzat is telepített még két buszmegállót a busszal közlekedők komfortérzetének javítása érdekében. A hatalmas zöldterületeink karbantartása – a fűnyírás és lehullott lomb összegyűjtése - mindig komoly kihívást jelentett. Örülök, hogy sikerült fűnyírótraktorral és lombfúvóval megkönnyíteni a falugondnokunk és a közmunkásaink dolgát.

2019-ben milyen fejlesztésekre és változásokra lehet számítani Pécsely életében?
Az idei év új lehetőségeket és pályázatokat kínál. Több pályázatról is hallottam, amelyek folyamatosan indulnak. Szeretnénk megújítani a „régi iskola épületét”, és kialakítani egy közösségi teret. Mindenképpen szeretnénk az orvosi rendelőhöz egy mozgáskorlátozott feljárót építeni a könnyebb bejutás érdekében. Az iskola előtti járda is siralmas állapotban van. Ezt valószínű csak önerőből tudjuk megoldani, de ez is a terveink között szerepel. A belterületi útjaink felújítását folytatjuk, valamint továbbra is biztosítunk támogatást a külterületi útjaink karbantartásához. Ami nagyon nagy falat - viszont a szívem csücske - az óvoda felújítása, esetleg bölcsődével való bővítése. Az idén ismét szeretnénk erre is pályázni.

Különleges projekt zajlik Pécselyen, folynak a híres Zádor-vár felújítási munkálatai.

Igen, ez óriási fejlemény a település életében. A Történelmi Emlékekért Alapítvány végzi a Zádor-vár feltárását-és építését. Az Önkormányzat 15 évre bérbe adta az Alapítványnak, hogy a várban ásatásokat és helyreállítást végezzenek. Mindannyian nagy izgalommal várjuk a fejleményeket.
(Szerkesztői megjegyzés: A tervekkel kapcsolatban Sági Gábor kurátorral egy későbbi időpontban beszélgetek a Zádor-várról.)

Pécselyen mely helyeket kedveled a legjobban? Miért szeretsz Pécselyen élni?
Az egész Pécselyt szeretem. Azt szoktam mondani, hogy „nem szívesen költöznék el innét”.
Amikor kicsik voltak a gyerekeim, sokat jártunk a Sárkány-völgybe főzni. Kis tisztás, csörgedező patakkal, főzésre kialakított hellyel. Szeretem, hogy bármelyik irányba is indulok kifelé a faluból, körbeveszik a dombok. Közel van a Balaton, de nem annyira, hogy nyüzsi legyen a faluban. Ha kedvem kerekedik egy kis sétára, tíz perc alatt a Balatonnál vagyok.

A „Misztikus ősz a Balaton-felvidéken” könyvbemutatóján meglepődtem, hogy milyen sokan megjelentek. Egyre több és színvonalas rendezvényt és programot szerveztek. Hogyan sikerült elérni, hogy a lakosság aktívan részt vesz az eseményeken?
2018-tól egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően még több programot tudunk szervezni. Ezek között szerepelnek túrák, buszos kirándulások, sporttal-és egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, kulturális rendezvények. Számomra is nagy öröm, hogy ilyen sokan eljönnek a rendezvényeinkre. Igyekszünk minél több lakóhoz eljuttatni tájékoztatóinkat, meghívóinkat, és figyelembe vesszük a lakosság igényeit is.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Nagyon sok sikert kívánok az idei célokhoz és tervekhez!
Köszönöm szépen!

fotó: Sági Gábor - TEA : Zádorvár, Pécsely

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.