Vászolyi termelői piac

A mesebeli Vászoly minden apró szeglete megmozgatta írói fantáziámat, ezért négy évszakos balatonfelvidéki regényeim és misztikus irodalmi barangolásaim egyik kedvelt helyszínévé vált. A varázslatos Forrás-tó a Szent Jakab kúttal, a falu utcáján csörgedező forrás lebilincselő muzsikája, a vadgesztenyefákkal körülölelt békességet árasztó templomkert, a hófehér műemlékházak szépsége és a vadregényes Malom-völgy elbűvöli az ide tévedt vándort, aki ha bekukucskál a faluház fákkal körülölelt kertjébe, azonnal belecsöppen a falusi vásári forgatagba, ahol minden kapható mi szemnek és szájnak ingere. A Vászolyi Termelői Piac hangulatos közösségi tér, ahol az emberek barátként üdvözlik egymást és ráérősen beszélgetnek, miközben kosárba kerülnek az ízletes termelői finomságok, gyönyörű kézműves portékák és művészeti alkotások. Tóth Szilviával beszélgettem a mára népszerűvé vált Vászolyi Termelői Piacról.

Nagy utat tettetek meg, hiszen egyre több látogató érkezik a piacra, és a minőségi termékeiket kínáló termelők és kézművesek száma is növekszik. Mesélj a kezdetekről! Mikor indult a szervezés és mi motivált benneteket a vásár létrehozásában?

A piac 2012-ben indult, az akkori alpolgármester Dr. Vargáné Felföldi Zita kezdeményezése és ötlete alapján, azzal a céllal, hogy fórumot kínáljon a helyi és környékbeli településeken gazdálkodó termelők, itt élő kézművesek és művészek számára termékeik, áruik, alkotásaik bemutatásához és értékesítéséhez. Az első években a reklámozás főként szórólapozással és e-mail-es meghívással történt a helyi lakosság és a Vászolyhoz kötődő nyaralótulajdonosok számára. 2014 elején vettük át a piac működtetését, mikor Zita a családjával külföldre költözött.

Szerinted mi a titka a Vászolyi Piacnak?

Varázslatos a környezet, a piacnak otthont adó udvar a hatalmas, árnyat adó öreg fákkal. Nagyon kedves árusaink vannak, családias a hangulat, barátságok szövődnek eladók és vásárlók között és igényes termékek széles választékát találja, aki hozzánk betér. A Vászolyi Piac nem csak az adásvétel helyszíne, hanem egy közösségi tér is, ahol jó találkozni, beszélgetni és értékes időt tölteni.

Kik azok, akik a kezdetek óta jelen vannak és mit árusítanak?

A termelők, árusok nagy része az évek alatt kicserélődött, hárman vannak jelen a kezdetek óta: Lesznik Angéla kerámiáival, Deák Attila kecsketej termékeivel és az Oliverdi Kft. balzsam eceteivel és olajával.

Jelenleg milyen kínálattal találkozhatnak a vásárlók?

Füstölt termékek széles kínálatával, kovászos kenyerekkel, kalácsokkal, pogácsákkal, mézekkel, lekvárokkal, szörpökkel, kecsketej termékekkel, tojással, fűszernövényekkel, fürjtojással és fürjtojásból készült salátákkal, száraz tésztákkal, szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, helyi és környékbeli borosgazdák boraival, ecetekkel, olajokkal, kerámiákkal, festményekkel, csont ékszerekkel, kerámia ékszerekkel, fából készült dísz-és használati tárgyakkal, természetes kozmetikumokkal, szőttesekkel, textiltermékekkel, balatoni regényekkel, könyvszobrokkal, lenből készült ruhákkal, kézi készítésű bőr táskákkal, bőrövekkel és az elmaradhatatlan bolhapiaccal.

Az elmúlt években jelentősen átalakult az élet a Balaton-felvidéken. Az állandó lakosok száma növekedett és a régió valóban négy évszakos lett turisztikai szempontból. Gondolkodtatok rajta, hogy a Vászolyi Piac működtetése is rugalmasan alkalmazkodjon a vásárlói igényekhez?

Itt Vászolyon a tavalyi évtől érzékeltünk jelentős változást, ezért az idei évet korán, már húsvétkor szerettük volna indítani, ám a vírushelyzet miatt el kellett halasztani az előrehozott kezdést.

Terveztek-e fejlesztést? Mik a további célok?

Piacunk befogadóképessége a helyszín mérete miatt korlátozott. Jelenlegi árusaink mellé talán még egy magyaros ételeket kínáló kifőzdét tudnék elképzelni.

Mindig nagy esemény Vászolyon a Terményünnep. Kérlek, mesélj az olvasóknak erről a rendezvényről!

A vászolyi terményünnep Hálaadó misével kezdődik, a termények megáldása után a zöldségekkel és gyümölcsökkel gazdagon megrakott kosarakat lovas kocsi várja. A vászolyi lakosok a borlovagrend képviselőivel és néptáncosok táncával kísérve vonulnak végig Vászoly utcáin. A felvonulás végállomása a Faluszín, ahol az ide érkezőket piaci forgatag, a terményünnep fő zöldségéből készült ételek és színvonalas műsorok várják. Minden érdeklődőt szeretettel látunk 2020. október 10-én szombaton 9órától a vászolyi terményünnepen!

Vászolyi Termelői Piac helyszíne: Vászoly, Béke tér 1. / A faluház udvarában. A piac nyitvatartási ideje júniustól szeptemberig minden hónap 1. és 3. szombatja, délelőtt 9-12 óra között, illetve októbertől májusig alkalomszerűen. Szeptember 5-én és 19-én szeretettel várják az érdeklődőket. Az aktuális információk miatt érdemes figyelni a Vászolyi Termelői Piac facebook oldalát.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.