Mencshelyi Placc Piac

Napsütéses szombat délelőtt Mencshelyen. Szépen elrendezett, minőségi portékák az asztalokon. Ínycsiklandó hagymás, szalonnás illat szállingózik a levegőben. A bográcsban már készül a pásztortarhonya házikolbásszal a régi recept szerint. A baráti társaságból verbuválódott árusok jókedvűen fogadnak mindenkit. Nem tapossák le a lábadat, jut rád idő és figyelem, ami manapság a legnagyobb kincsek közé tartozik. A békesség elterül benned, miközben majszolod a pogácsát, és kóstolgatod az óbudavári sajtokat, amihez kortyolgatod a Halom-hegyi olaszrizlinget. A családias hangulatú Mencshelyi Placc Piacon úgy érzed magad, mintha a nyugalom szigetére csöppentél volna.

Mencshely központjában van egy felújított önkormányzati épület, amely sokáig üresen álldogált, de nemrégiben feléledt. Németh-Bella Edit megnyitotta Mencs-Vár Butikját, ahol gyönyörű lenvászon ingek, zsinóros kabátkák, csipkés szoknyák és hímzett ruhák közül válogathatunk, hogy minőségi darabokkal színesítsük ruhatárunkat. Érdemes rendszeresen felkeresni az üzletet, mert hétről hétre érkeznek újabb szettek. A ház másik felében Horváthné Tóth Erzsébet Könyvelőirodája várja a kisvállalkozókat és cégeket, hogy szakmai tudásával erősítse partnereit. Mindkét vállalkozás megjelenése örvendetes, mert hiánypótló a környéken. Az épülethez tartozó, kihasználatlan füves placc adta magát, hogy kialakítsanak egy közösségi teret, ahol hétvégenként falusi vásár várja az érdeklődőket. Edit és Zsóka, az ötletgazdák azonnal nekiálltak a megvalósításnak és a szervezésnek. Mozgósították a barátokat és ismerősöket, akik minőségi portékáikkal és kézműves termékeikkel szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. A két hónapja indult Mencshelyi Placc Piac legfőbb erénye a kisközösségi szerveződés ereje és a vidám, családias hangulat.              

Már a kirakodáskor kezdetét veszi a finom ebéd elkészítése, ami általában egy bográcsban elkészített étel, amelyhez mindig dukál valamilyen kelt tészta. Az étlapon volt már lángos, pogácsa, palacsinta. Ezen a szombaton a pásztortarhonya tartotta lázban a szaglóidegeket. Csokmainé Szandra töltötte be a konyhafőnök szerepét, míg én árgus szemekkel jegyzeteltem a receptet. A bográcsba került szalonnás, hagymás alapot kevergetés közben megpirítjuk, majd következik a tarhonya, melyhez hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, karikázott házikolbászt, pirospaprikát, őrölt feketeborsot és sót. Pirítás után felöntjük vízzel a tarhonyát, hogy éppen ellepje, és rázogatjuk, hogy ne égjen le. A krumplit idejében tegyük bele a bográcsba, hogy megpuhuljon. Egyszerűen fantasztikus íze lesz a szabadban elkészített ételnek, de amíg összefőnek a hozzávalók, térjünk vissza a Mencshelyi Placc Piac szereplőihez.Baunok Rita még Budapesten él, de egyre több időt tölt családjával Mencshelyen. A kicsi piac a szívügye lett. Nem titkolt vágya, hogy ideköltözzenek erre a csodás vidékre. Rita a Herendi Porcelán Manufaktúrában tanulta a mesterség alapjait festőként, majd a fővárosba költözött, ahol szociális pedagógusként dolgozik egy iskolában. A kerámiák, ékszerek, kisebb dísztárgyak készítése a hagyományos technikákkal történik, ahogy a nagykönyvben meg van írva: alap készítése, mázazás, majd saját kemencében a kiégetés. Az igazi örömtevékenység a tárgyak megfestése. A sikerélmény pedig az, amikor a vásárlók rábukkannak egy kedvelt ékszerre, és elégedetten távoznak.

A mencshelyi Székelyhídi Krisztina energikusan sürög-forog, mindenkihez van egy kedves szava. Kávét készít, segít a pakolásban, szervezkedik, hogy rendben legyenek a dolgok, mire megjelennek a látogatók. A Veszprémből érkező Suba Erika élete egy betegséggel teljesen átalakult. Erika is azok közé a hősnők közé tartozik, akik a hátrányból előnyt kovácsoltak. A papírfonás először csak életmentő örömforrás lett, hogy értelmet adjon a mindennapoknak, és elterelje a figyelmet az iszonyú fájdalomról. Majd a lakásban nagy halomban álló ajándék-és dísztárgyak felkeltették mások érdeklődését, és sokan vásároltak a szép tárgyakból. Erika régóta a környezetvédelem lelkes híve, és az újrahasznosított újságpapírból font használati tárgyakkal letette védjegyét az asztalra. A piacozás mellett workshopokat tart gyerekeknek, és igyekszik átadni a tudását. Emellett egyre többször kap meghívást idősek otthonába és szociális intézményekbe. A papírfonás segíti a demencia (időskori memóriazavar) visszafejlődését, hiszen az ujjbegyben lévő idegpályákat intenzíven dolgoztatja, és serkenti az agyműködést is. A másik asztalnál nőies báj és a természet szeretete sugárzik az alkotásokból. Szeretem Kosara Kata egyedi stílusú kerámiáit, és ahogy bátran és életvidáman használja a formákat és színeket. A mindennapokat megszépítő kávés-és teáscsészéken tükröződik a Balaton ezerszínű árnyalata, a mező virágainak sokszínűsége és a harmónia. Kata negyven évig élt Ausztriában, majd a Balatont választotta lakhelyéül. A kerámiázás hobbyként indult tíz évvel ezelőtt. Még Ausztriában elvégzett egy tanfolyamot, majd belevetette magát a kreatív önkifejezésbe. Szép lassan tele lett a lakás, a nyaraló és a kert is a szebbnél szebb kerámiákkal, míg a család biztatására belevágott a piacozásba, hogy megmutassa munkáit másoknak is. Szombaton a Mencshelyi Placc Piacon, vasárnaponként a Liliomkertben találkozhatunk vele. KK Keramik facebook oldalán gyönyörködhetünk mesés alkotásaiban.

A tótvázsonyi Szakállné Leitold Annamária szintén elkötelezett környezetvédő, és fontosnak tartja az egészségtudatos életmódot. Környezettudatos és vegyszermentes termékeivel, a tisztított ivóvíz módszereivel, étrend kiegészítőkkel és vitaminokkal hívja fel a figyelmet az életmódváltás hasznosságára. Annamária rengeteg értékes információval szolgál mindazoknak, akiket érdekel ez a téma. Mózsa Brigitta négy éve költözött Mencshelyre. Egyik napról a másikra váltott munkahelyet, és szenvedélyesen belevetette magát a kézműves szakma rejtelmeibe. Varázslatos színeket használ, tele van ötletekkel, igazi kísérletező alkotó. Pontozófestéssel készített bögréi, ékszerei, használati tárgyai sokak kedvence lett. Érdemes felkeresni Bóbita Varázsműhely facebook oldalát, ahol munkáiban gyönyörködhetünk. Brigi megrendelésre is dolgozik, és rendszeresen találkozhatunk vele a Révfülöpi Termelő Piacon, a tótvázsonyi Janka Tanyán. Karisztl Márta selyemvirág lakásdekorációival díszíthetjük az otthonunkat. Becker Szivi pamutból és francia vászonból vart terítőket, köténykéket, futókat kínál a vidéki házak konyháiba. Ezen kívül kóstolhatunk és vásárolhatunk mencshelyi bort, óbudavári kecskesajtot, finom mézet és még sok minden ízletes finomságot. Aki szeretné, elviheti megunt tárgyait a bolhapiacra, és átülhet a másik oldalra, hogy kipróbálja a mosolygós kofa szerepét.A Mencshelyi Placc Piac folyamatosan bővül, és kéthetente szeretettel várja az érdeklődőket Mencshelyen, a Petőfi Sándor utca 9-ben. Kukkantsatok be az igazi falusi közösség meghitt, családias eseményére, ahol jólesik elidőzni, ráérősen beszélgetni, nézelődni, finom falatokat csipegetni és értékes kincseket felfedezni, amivel gazdagabban térhettek haza.

      

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.