Szépkilátó Borozó – Badacsonyi álom

Ahogy a Szépkilátó Borozó napsütötte teraszán ücsörögtem, mintha a vízen lebegtem volna, csak a szőlőskertek zöld üstökét simogatta tekintetem. Az átlátszó harmatcseppek apró gyöngyként tapadtak a szőlőlevelekre. Míg fürkésztem a Balatonra vetülő rózsás fénycsóvákat, felvillanni láttam Szent Mártont, aki a borok védőszentje. Felfedeztem, hogy amerre járt, ott zöldebbek lettek a szőlőlevelek, kibomlottak a szőlővirágok és a madarak örömtelibben énekeltek. A legendás Hertelendy-Békássy kúria hófehér falai régi titkokat sugdostak fülembe egykori badacsonyi szerelmekről, szenvedélyes románcokról és felejthetetlen esküvőkről. Kisfaludy szerelmes sorai parázslón hullottak kézfejemre, amit csak a pincehideg badacsonyi szürkebarát enyhített kicsinykét. A szám sötétvörös lett a szőlőlekvártól, amit Kovács Zsuzsa, a Szépkilátó Borozó tulajdonosa készített az Izabella szőlőből. Mesésen éreztem magam, és itt beszélgettünk.

Népszerű borozótoknak a volt Hertelendy-Békássy kúria ad otthont. Mit kell tudnunk a szépséges régi épületről?

Ez a késő klasszicista stílusú kúria az 1800-as évek első felében épült. A falban talált és a fenti lakó részen mai napig látható téglákon 1824-es, 1826-os beégetett dátumok vannak. Az 1858-as kataszteri térkép szerint akkor Hertelendy Gábor volt a tulajdonos. Később szerezte meg a Békássy család. A két család házasság révén is kapcsolódott egymáshoz. A második világháború után államosították, és a szőlészeti és borászati kutatóintézet lakásainak adott helyet. Később turistaszálló és étterem működött benne. Családunk 2007-ben megvásárolta és felújította az épületet.

Mit jelent neked ez a legendás villa? Milyen életérzés itt tölteni a napokat és csodálni a négy évszak változását a Balatonon és a hegyen?

Nekünk ez a villa a második otthonunk. Férjemmel itt ismerkedtünk meg. Csodálatos érzés reggel az ablakmélyedésből fentről figyelni a színek játékát a Balatonon.

Kétszáz éves bazaltkő pincétekben finom badacsonyi borokkal várjátok a vendégeket. Mely pincészetek borait kínáljátok? Mi alapján választotok?

Pincénkben megtalálható borok kiválasztásának legfőbb szempontja az volt, hogy olyan borok kerüljenek a palettára, melyeket mi is szívesen fogyasztunk és nem a Kisfaludy út környékén található a pincészete. Ilyenek Badacsonytomajról a Borbély Családi Pincészet és a Szabó Pincészet, a Sabar-hegyi Sabar Borház, a badacsonytördemici SKIZO Borház és a badacsonyi Domaine Edegger Borászat. Illetve megtalálható kínálatunkban a ház történelméhez kapcsolódva a Békássy Pincészet teljes szortimentje is.

Badacsonyi borbarangolások és borkóstolók kedvelt helyszíne a Szépkilátó Borozó. Hogyan zajlik egy ilyen esemény? Milyen borharapókkal kedveskedtek az éhes vendégeknek?

Borozónkban lehet egyszerű borkóstolót vagy több fogásos borvacsorát is rendelni. A menüajánlatot séfünk a borsorhoz illeszkedve állítja össze. Minden esetben a helyszínhez is kapcsolódnak fogásaink. Kedvelt menü a kemencénkben sült csülök vagy kacsacomb. Borkorcsolyaként megtalálhatók kínálatunkban a lesencei Szegi sajtok és az egyszerű paraszttálak sonkával, kolbásszal, friss zöldségekkel. Nagyon kedvelt a hagyományos lilahagymás zsírosdeszka is. A kóstolókat a Halászkert Étterem főpincére, Sulyok Márk tartja, aki minden alkalommal valami különleges történettel is megfűszerezi az eseményt.

Mesés ünnepi helyszín a Szépkilátó Borozó terasza és borospincéje. Mi a titkotok, amiért egyre többen választanak benneteket, hogy itt tartsák meg az esküvőjüket?

A titok a varázslatos panoráma a teraszról, illetve a négy méteres belmagasságú bazalt pince. Ilyen párosítás nem sok van Badacsonyban.

Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényben olvashatsz a Szépkilátó Borozóról. A négy évszakos balatoni regénysorozat kapható Badacsonyban, a Hotel Halászkert recepcióján.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.