Téli hangulat a Tánczos pincében

Érdemes megkóstolni a tehetséges, fiatal borász, Tánczos Zoltán remek spontán erjesztett borait, ha a téli Nivegy-völgyben jársz, a havas Tagyon-hegyen túrázol, vagy a Hegyestűről csúszkálsz lefelé. A szőlő és bor iránti szeretet, a maximális elhivatottság garancia a családi pincészet borainak kiváló minőségére.

Nekem nyáron a Zengő lett a kedvencem, de a metsző hidegben a vörösen csillanó, testes Cabernet Franc pillanatok alatt levett a lábamról. Ne tétovázz, ha kóstolni vagy vásárolni szeretnél, kellemes meglepetések várnak rád.

A Tagyon-hegyen töltitek ezt a telet is?
Ez az otthonunk, így egy pillanatig sem volt kérdés, hogy itt töltjük-e a telet. A gyermekeink itt járnak óvodába, és szeretik a hegyi életet. Rengeteg feladatunk és tervünk köt bennünket ide. Növesztgetjük a gyökereinket az újonnan telepített szőlőinkkel együtt.

Szeretitek a balatoni telet? Hogyan mulatjátok ilyenkor az időt?
Nem egészen úgy zajlik az életünk, ahogyan a költözésünk idején Budapestről elképzeltük, de rendíthetetlenül terelgetjük afelé, és nagyon élvezzük. Egyelőre a kevés szabadidőnkben pillanatok alatt találunk tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. Sétálunk a Tagyon- hegyen, játszóterezünk a zánkai strandon, és mostanában többször hógolyóztunk és szánkóztunk a szőlősorok között. Ezen kívül megvannak a mindennapjainknak azok a momentumai, amik ugyan nem elsősorban a kikapcsolódásról szólnak, mégis rengeteg örömöt adnak. Amikor Ginával, a párommal együtt tudunk szőlőt metszeni, akkor annyit beszélgetünk, amennyit máskor két hét alatt. A metszés közben rövid pihenőket tartunk, belépünk a házba meginni egy forró teát. A gyermekeink úgy akarnak segíteni a felhasogatott fa összeszedésében, mintha ez a világ legjobb szórakozása lenne. Este lefekvéskor csodálatos vörös fénnyel világítja be a szobát a kályhában izzó parázs.  Egyszóval a sarokban ott lapul ugrásra készen a boldogság, és ha egy pillanatra elcsendesedünk, azonnal ránk veti magát.

Az idén milyen fejlesztéseket terveztek a Tánczos Pincészet életében?
Decemberben szoktam szabadságot kivenni, ez az álmodozás hava, így általában évvégére szétveti a házat a sok terv. Januárban aztán igyekszünk visszatérni két lábbal a földre, de ez általában csak a két nagylábujjunk hegyével szokott sikerülni. Szeretnénk javítani a vendéglátás körülményein a pincénél. Kialakítunk egy sármentes teraszt, kényelmesebb fogadóteret és vendégmosdót. Az előzetes bejelentkezések alapján tartott borkóstolók mellett szeretnénk heti 3-4 napon rendszeres nyitva tartással fogadni a hegyen járó turistákat. Ha mindezt sikerül megvalósítanunk, akkor májustól már útjelző táblák segítik kedves vendégeinket, hogy megtalálják a Tagyon-hegyen megbújó Tánczos Pincét.

Milyen feladatok adódnak télen?
A borainkhoz való szőlőt magunk termeljük, így a szőlőbeli feladatok is ránk hárulnak. Elkezdtük a metszést, ez most a legfontosabb tevékenységünk, de vannak fiatal telepítéseink, ahol majd törzset kell kötözni. A borokkal is dolgozunk, amit lehet a természetes folyamatok siettetése nélkül. Emellett tervezünk, pályázatokra készülünk, és kereskedelmi kapcsolatokat építünk.

Melyik borotokat ajánlod a zord téli napokra?
Ilyenkor a testesebb fehér, illetve a vörös borok esnek jól. A Rizlingszilváni Válogatás, Olaszrizling Válogatás és Zengő Válogatás boraink a legkelendőbbek a fehérboraink közül. Nagy örömünkre Vásárlóink lelkesen fogadták az első vörös borunkat, ami egy Cabernet Franc 2017-ből.

Borkóstolóra bejelentkezés és vásárlásra kapcsolatfelvétel:
Tánczos Zoltán
Tánczos Pince
Mobil: +36/20 344 7300

A Tánczos Pince hangulatos, nyári borkóstoló élményéről olvashattok a „Mesés nyár a Balaton-felvidéken” regényben.

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.