Tóth Gyöngyi könyvszobrai

Átszellemülten hajol a könyv fölé. Fürge ujjai hajszálpontosan hajtogatják egyenként a lapokat az előre megtervezett minta szerint. Most éppen egy bonyolult, részletgazdag képen dolgozik, amit születésnapra rendeltek tőle. A kidobott könyv csodaszép szoborrá változik, hogy visszakerülhessen a könyvespolcra.

Fantasztikus, hogy megmented a könyveket. Honnan jött az ötlet?

Gyerekkoromtól könyvmoly voltam. Mindig olvastam, könyvtárba jártam. Imádtam elmerülni a képzeletvilágában. A könyvek mindig nagyon közel álltak hozzám. Szerettem gyűjtögetni őket, és örültem, ha könyvet kaptam ajándékba. Az olvasás élménye meghatározó számomra. Mindig szomorúan éltem meg, ha kiselejtezték, kidobták a könyveket. A környezetvédelem a vesszőparipám, és úgy döntöttem, hogy megpróbálom újrahasznosítani és ezzel megmenteni a könyveket.

Honnan szerzed be az alapanyagot?

Könyvtárakból és hagyatékokból kapom a kiselejtezett könyveket, amiket már kidobnának. Fontos, hogy csak keményfedelű könyvekből tudok szobrot készíteni, mert a puha fedelű nem áll meg a polcon.

A könyvszobraid olvashatók?

Attól függ, hogy olvashatók-e, hogy milyen hajtogatás technikával készítem. Vannak a három dimenziós minták, és van olyan, ami mintha a könyvlapokra lenne rajzolva. Sokan ezt úgy mondják, hogy marva van.

Miért szereted még ezt a kreatív tevékenységet?

Számomra kihívás. Számítógépen megszerkesztem a képet. Amikor tehetem improvizálok, de legtöbbször a megrendelő elképzeléseinek megfelelő mintát dolgozom ki. Mindegyik könyv más, így a megvalósítás izgalmas folyamat. Valóban olyan, mintha szobrot faragnék. Lapról lapra hajtogatom, ha kell vágom, attól függően, hogy milyen mélységet és réteget kíván a végeredmény. Minél több mélységben hajtom, annál látványosabb a könyvszobor.

Elvállalod, ha valaki különleges könyvszobrot szeretne?

Természetesen. Szeretem az ilyen megbízásokat. Az évek során többféle technikát kidolgoztam és alkalmaztam már. A borítókon lehetnek idézetek és díszek, hogy még ünnepélyesebb ajándék legyen. Lehet fóliázni, vagy szalaggal és könyvvirágokkal feldobni a könyvet. Képkeret is kerülhet a két keményfedél közé, de tényleg számtalan változatot hajtogattam már. Szerencsémre a megbízóim nyitottak az ötleteimre, de szívesen megvalósítom a határozottan kigondolt, egyedi igényeket is.

Hol lehet megtekinteni alkotásaidat? Hogyan lehet rendelni tőled?

Lilly Papírvirág és Dekoráció facebook oldalamon lehet megnézni eddig elkészített munkáimat. Ezek között késztermékek is találhatóak, amit akár azonnal meg lehet vásárolni. Aki egyedi minta alapján szeretne rendelni könyvszobrot, facebook üzenetben vagy mobilon: +36/30 351-7789 és e-mailben: gy.toth2310(kukac)gmail.com tudja velem felvenni a kapcsolatot, hogy egyeztessük elképzeléseit.

Ebben az évben milyen célokat tűztél ki?

2017-ben kezdtem könyvszobrokat készíteni, így rengeteg tapasztalatot szereztem és sok könyvszobor született a kezem alatt. Szeretném ezeket a szépségeket megmutatni a közönségnek, ezért áprilisban a Veszprém Megyei Könyvtárban állítom ki az elmúlt időszak válogatását. Megtiszteltetés a lehetőség, amiért nagyon hálás vagyok. Bízom benne, hogy ebben az évben még több könyvet meg tudok menteni és minél több ember könyvespolcát tehetem szebbé a könyvszobraimmal. Ezen kívül, ahogy említettem a környezetvédelm fontos számomra. Újabb kreatív ötleteken gondolkozom az újrahasznosítás területén. Milyen használati-és dísztárgyakat tudok létrehozni kidobott konzervdobozokból, műanyagokból, kartonból, papírból? Úgye milyen izgalmas?

Felkeltetted az érdeklődésemet. Sok sikert a céljaidhoz, és örömteli alkotást kívánok.

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.