Beszélgetés Váli Péterrel

Varázslatos tavasz a Balaton-felvidéken regényemből nem maradhatott ki Váli Péter mesés, kilenc hektáros badacsonyörsi birtoka, ahol a szereplők egy pazar Váli Hétvégén kibújnak a könyörtelenül rohanó idő szorításából. A vidéki természet bája a déli fekvésű, organikus művelésű szőlőkertben, a Váli borok misztikus világa, Váli Bogi kemencében sütött kenyerei, a kertből behozott reggelire kínált édes paradicsom és a kemencében sütött ínycsiklandó finomságok mennyei illata leveszi lábáról az ide látogatókat a Váli család szíves vendégül látásában. Egy pohár Váli Kéknyelű mellett beszélgettem Váli Péter borásszal.

Népszerűek és felejthetetlen élményt nyújtanak a Váli Hétvégéitek. Ezen a nyáron milyen tematikus programmal kedveskedtek a Váli Birtokra látogatóknak?

Ahogy egész évben, úgy nyáron is borkóstolókkal és borvacsorákkal várjuk a birtokon a vendégeket előre egyeztetett időpontban. Az évnek ebben az időszakában a sütés-főzés jelentős része a kertben történik: a kemencében, a grillen vagy éppen a bográcsban. Közben pedig közösen bort kóstolunk, beszélgetünk. Ételeinket mindig friss, helyi alapanyagokból készítjük, vendégeink pedig többféle borkóstoló csomag közül választhatnak a hidegtálaktól a három fogásos vacsoráig. Borkóstoló csomagjainkról előzetesen weboldalunkon is tájékozódhatnak vendégeink (https://www.valibor.hu/borkostolas/), de telefonon és e-mailben is szívesen segítünk, illetve itt tudnak időpontot is foglalni: kezmuvesbor@gmail.com | +36/30 940-5232

Sokak kedvence lett a Váli Kéknyelű. Szerinted mi a titka ennek a borcsodának?

A Váli Kéknyelűt a termőterület és az organikus művelés teszi különlegessé. Az Ágyús-dűlő egy különleges terület, amit – minden más területünkhöz hasonlóan – biológiai műveléssel művelünk, a szőlőt kézzel szüreteljük és nagy gonddal válogatjuk. Ennek a természetes szemléletmódnak köszönhetően teljesednek ki Kéknyelűnkben a termőterület ízei és a terroir hatásai.

Melyik Váli bor a te kedvenced és miért?

Nehéz lenne egyet választani. Mindig a hangulat határozza meg, hogy milyen bort nyitunk ki. A tikkasztó nyári melegben nincs is jobb a Budai Zöldnél, amit én jéghidegen, fröccsként szeretek a legjobban. Egy balatoni fogashoz a Kéknyelű, lazacos ételekhez a Szürkebarát, félkemény sajtokhoz pedig az Olaszrizling kitűnő választás. Egy pohár jéghideg Luca bora pedig az egyik legjobb aperitif. Hidegebb időben, a kandallótűz mellett ücsörögve számomra egy üveg Pinot Noir az egyértelmű választás.

A nyári hőségben mely borokat kínálod a borkedvelőknek?

A Budai Zöldet fröccsként, illetve az idén megjelent Budai Zöld habzó bort mindenképpen – mindkettőt természetesen jéghidegen.

Hol lehet beszerezni a Váli borokat?

A Váli borok közvetlenül a pincészettől is megvásárolhatók: akár itt Badacsonyörsön, akár a webshopunkból, ahonnan az ország bármely pontjára kiszállítjuk a borainkat. https://www.valibor.hu/boraink/ Ezen kívül boraink elérhetőek a kiemelt partnereinknél - RadoVin, Artizán, Borszertár, Raiker -, kiemelkedő budapesti éttermekben és az ország sok városában kis delikáteszekben is.

Nagyon szimpatikus, ahogy a természethez és a szőlőműveléshez viszonyulsz. Mesebeli birtokodon biogazdálkodás folyik. Most is nyugodtan sétálgathatunk a kertben. Honnan ered ez a szemléleted?

A természetes szemléletmód egy folyamatos fejlődés eredménye. Ha valaki kint él a természetben, akkor egyre inkább világossá válik számára, hogy a legfontosabb érték az, hogy átadjuk a földet a jövő nemzedékének, az unokáinknak. A mindennapi munka és a borkészítés is nálunk ebben a szemléletben telik: minden, a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel összefüggő tevékenység helyben történik, a szüretelést a saját kezünkkel végezzük.

Valódi örömborászatot és vendéglátást csinálsz. Minden munkafázisban részt veszel. Mi inspirál ebben a munkában? Mesélj az eredőjéről?

Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek: már tízéves koromban egy olyan helyről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, ezekhez én válogathatom össze a piacon a friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokomon termelt boraimmal tálalhatom. Ez az álom vált valóra a Váli Birtokkal. A történet 2000-ben indult, a fejlődés pedig folyamatos. Szeretünk itt lenni, szeretjük a birtok minden egyes szegletét, a nagy kirándulásokat, a munkát a szőlőben és a vendégekkel közös élményeket. Évről évre azon dolgozunk, hogy a vendégeink is ugyanannyira szeressenek itt lenni, mint mi.

Váli Pincészet
Mobil: +36/30 940-5232
e-mail: kezmuvesbor@gmail.com
web: https://www.valibor.hu

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.