Vidéki Ház Tagyon – Igazi vidéki életérzés

A tömör fakapu kinyílt, és boldogan rohant elém Marcipán, a tündéri szálkásszőrű tacskó, majd befelé terelgetett. Elnyújtóztam a karosszékben, a kora tavaszi napsütés vidám fényei kíváncsian bekukucskáltak az ablakon. Kortyolgattam a finom kávét, és hallgattam Stark Andreát, aki mindig csupa mosoly és kedvesség, tele van ötletekkel és energiával, és úgy főz, hogy megnyalod utána mind a tíz ujjadat.

Mit terveztek tavaszra?
Az év elejétől beindult a „Télen-nyáron Nivegy-völgy” rendezvénysorozat, melynek keretében klasszikus borvacsorákat szervezünk a völgyben lévő pincészetekkel együttműködve. Lelkesen kapcsolódtunk a kezdeményezéshez, hiszen nagy kedvelői vagyunk a völgy borainak. Az első tavasznyitó borvacsoránk a Tánczos Pincészet kiváló boraira hangolódva kellemesen sikerült. Emellett saját borvacsorákat is tervezünk, igazi vidéki ízekkel, a tőlünk már megszokott színvonalon.
Milyen újdonságokkal készültök a nyárra?
Visszajáró vendégeink és a környékbeli nyaralók szeretik a konyhámat. Szeretnénk beindítani egy hangulatos, jópofa vidéki reggelizőt a kerthelyiségben. A vendégkör visszajelzései megmutatták, hogy nagyon nagy rá az igény. Jó kávéval, finom limonádékkal, házi alapanyagokból készült egyszerű ételekkel és szendvicsekkel készülünk. A rózsakertben és a szőlőlugasban vidám színű, kényelmes kerti bútorok gondoskodnak a vendégmarasztaló hangulatról. A finom falatok készítésénél előnyben részesítem a saját veteményesünkből származó zöldségeket, és a környékbeli termelők minőségi kecske-és tehénsajtjait. Ezen kívül fontos, hogy megtartsuk a Vidéki Ház minőségét. Mivel régi épületegyüttesről van szó, a karbantartás és felújítás folyamatos munkát igényel, ahogy a hatalmas kert gondozása is. A nyáron már saját, egyedi arculattal csomagolt termékeink is kaphatóak lesznek, emellett lekvárokat, levendulás termékeket, borokat, gyógyteákat, könyveket és magazinokat is kínálunk.
Mit gondolsz a négy évszakos Balatonról?
Picit erőltetettnek érzem a négy évszak sulykolását, és hogy mindenáron tömegek lepjék el a Balatont télen is. Ez az évszak a visszavonulásról, elcsöndesedésről, pihenésről szól. Itt a természetben az ember ezt még jobban átérzi. Ahogy a tónak, a természetnek szüksége van a pihenésre, úgy nekünk, is, akik tavasztól őszig azon dolgozunk, hogy a turisták, vendégek, nyaralók maximálisan jól érezzék magukat. Kell időt szakítani arra, hogy feltöltődjünk, különben a minőségi vendéglátás rovására megy a dolog. Mi igyekszünk a téli hónapokat feltöltődésre használni. Ilyenkor tervezgetjük az évet, gyűjtögetem a recepteket, szépítjük a házat és készülünk a szezonra.
Neked melyik a kedvenc évszakod a Balaton-felvidéken?
Régebben a tavaszt szerettem, de amióta egyre jobban eltolódik a nyár, és felerősödnek a mediterrán hatások, különlegesen szép az ősz. Valóban misztikus, ahogy te is írod a regényedben. Az aranyló színek, a megtört fények, a tompább árnyékok a tájat még szeretni valóbbá varázsolják. Mi imádunk kirándulni, nagy túrákat és sétákat teszünk ilyenkor. Kedvencünk a közeli Hegyestű és a Nivegy-völgy nevezetessége a Szent Balázs Templomrom. Kerékpárral bejárjuk a Káli-medencét, megmásszuk a tanúhegyeket is, ahonnan felemelő a kilátás.
Kiknek ajánlod a Vidéki Ház Tagyont?
Akik a vidék báját, csöndjét, nyugalmát keresik és szeretik a természetet. Nálunk nincsen luxus és steril környezet. A Vidéki Ház egy eldugott kis faluban helyezkedik el. Óriási kertünk van tele gyümölcsfákkal, rózsakerttel, szőlőlugassal és levendulával. Az apartmanok a természet jegyében lettek berendezve. Óriási hangsúlyt fektetünk a kinti és benti harmonikus környezetre, tisztaságra és kényelemre. A hozzánk betérőket figyelemmel, szeretettel vesszük körbe, lessük minden kívánságukat, baráti a hangulat és finom, de egyszerű ételekkel kínáljuk őket. Úgy gondolom, hogy ezért is olyan sok a visszatérő vendégünk évről-évre. Itt átélhetik az igazi vidéki életérzést, a gondtalan szabadságot és a természetes szépséget. Na és van még egy óriási vonzerőnk, Marcipán kutyánk, aki rajongással fogadja a házi kedvenceket, merthogy kutyabarát hely lévén őket sem kell otthon hagyni.
Imádsz főzni, kísérletezel az ízekkel, szeretik a konyhádat. Mi a titkod?
Drága Nagymamám úri szakácskisasszony volt, nagy polgári konyhát vitt. Tőle lestem el a praktikákat, magamba szívtam az íz élményeket. A titkom egyszerű. Szeretek jókat enni, ráérősen keresni az ízeket, kitalálni valami újat, amit kombinálhatok a régivel. Élmény ráhangolódni a borokra, és kitalálni hozzá valami izgalmas, finom ételkölteményt. Lélekkel teli konyhát viszek, mindig szeretettel főzök, ahogy a családomnak. Ennyi a titok.

 

A cikk teljes tartalma jogvédett! Copyright © Gajdos Erika Tímea - Tilos a cikk részeinek vagy egészének másolása, átemelése, idézése, más szövegkörnyezetbe helyezése a szerző írásos engedélye nélkül!

image

szerkesztő, író Gajdos Erika Tímea

A Mesés Balaton-felvidék regények írója, a Színek, fények, élmények Blogmagazin főszerkesztő tulajdonosa.